Το Κρεμλίνο άδειασε μεγαλοπρεπώς τον «σουλτάνο» για τους ανιστόρητους χάρτες

Το κέντρο του τουρανικού κόσμου, δηλαδή των συγγενών προς τους Τούρκους λαών, δεν βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά στο έδαφος της Ρωσίας, υπενθύμισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για τον χάρτη του τουρανικού κόσμου, που προ ημερών -προκαλώντας- χάρισε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και περιλαμβάνει μεγάλο μέρος γειτονικών κρατών της Τουρκίας αλλά και της σημερινής Ρωσίας.

«Οι Τούρκοι εταίροι μας θρέφουν την ιδέα της τουρανικής ενότητας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το μόνο για το οποίο λυπάμαι είναι ότι στον χάρτη παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ένα μεγάλο κόκκινο αστέρι (σ.σ.: ως γεωγραφική ένδειξη) στο κέντρο του τουρανικού κόσμου. Αυτό δεν βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Αλτάι, στον ιερό εκείνο τόπο για κάθε Τουρανό, από όπου ξεκίνησε το γένος τους. Σας τα λέω αυτά ως τουρκολόγος» είπε ο Ντ. Πεσκόφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Στον χάρτη περιλαμβάνονται, εκτός από την Τουρκία, οι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν με κόκκινο χρώμα και μέρος των Βαλκανίων, τμήμα του Ιράν, περιφέρειες της Ρωσίας, μέρος της Σιβηρίας, η δυτική Μογγολία και η περιοχή των Ουιγούρων στην Κίνα με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα.

Οι εμπνευστές του χάρτη δεν διευκρίνισαν το νόημα των διαχωρισμών, ενώ και ο ίδιος ο Ερντογάν ή άλλοι αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν πώς οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τη δημιουργία και τους συμβολισμούς του χάρτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα