Ανατροπή με τη… σκευωρία για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Στο σκαμνί ο Αγγελος Μεταξάς, φίλος και συνεργάτης του Σάμπυ Μιωνή, για φοροδιαφυγή ύψους 2.029.227,40€

Τεράστια ανατροπή στη ρητορική περί πολιτικής σκευωρίας και εκβιασμού όσων διαχειρίζονταν ή συμμετείχαν στη «λίστα Λαγκάρντ» αποτελεί η αποκάλυψη που φέρνει στο φως η «δημοκρατία» πως ο φίλος και συνεργάτης του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, Αγγελος Μεταξάς, δικάζεται τον επόμενο μήνα για φοροδιαφυγή ύψους 2.029.227,40 ευρώ, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί από τη ΔΟΥ Κατοίκων του Εξωτερικού, στις 13/10/2014, όταν δηλαδή πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

  • Από τη
    Μαρία Παναγιώτου

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο Σάμπυ Μιωνή υποστήριζε στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που εξετάζει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας, πως τόσο ο ίδιος όσο και ο συνεταίρος του, Αγγελος Μεταξάς, είχαν εκβιαστεί με οικονομικά κίνητρα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό πρόσωπο στον εκβιασμό τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ταυτόχρονα, ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας είχε υποστηρίξει πως και ο δικηγόρος του και πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, είχε εκβιαστεί για πολιτικούς λόγους. Τα ίδια, φυσικά, είχε καταθέσει και στην Προανακριτική της Βουλής, που άρχισε να εξετάζει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας για το σκάνδαλο Novartis και το «ξεχείλωσε» προς τη «λίστα Λαγκάρντ», παραπέμποντας τελικά συνολικά τα θέματα στη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2020 ο Σάμπυ Μιωνή, o οποίος πρωταγωνιστούσε στη «λίστα Λαγκάρντ», ελέγχοντας ή διαχειριζόμενος μέσω των εταιριών και συνεργατών του το 55% των συνολικών καταθέσεων, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε υποστηρίξει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής πως «το Ελληνικό Δημόσιο έχει παραδεχτεί ότι ο Άγγελος Μεταξάς δεν είναι Έλληνας φορολογικός κάτοικος, δεν χρωστάει τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο και τα εντάλματα που του επιδόθηκαν πάλι ήταν παράνομα, έχουν φυσικά καταργηθεί και έχουν ασκηθεί και ποινικές διώξεις για την παράνομη έκδοση των ενταλμάτων αυτών».

Το καλοκαίρι του 2020, δε, πολλά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν και σχετικές αγιογραφίες για τον Άγγελο Μεταξά, αποφασίζοντας πως οι ελληνικές Αρχές τον καταδίωκαν αδικαιολόγητα (!) επειδή δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, αλλά ζει στην Ελβετία με τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά. Εξαπέλυαν και μύδρους, μάλιστα, για την αδικία που έχει συντελεστεί σε έναν επιχειρηματία που προέρχεται από οικογένεια εθνικών ευεργετών.
Βεβαίως και η εφημερίδα μας, τον Μάρτιο του 2018, είχε γράψει πως ενδεχομένως ο κ. Μεταξάς να μην έχει υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και πως επέκειτο διακανονισμός για την υπόθεση μεταξύ Ελλάδος και Ελβετίας, με βάση το νομικό πλαίσιο αποφυγής διπλής φορολόγησης. Ωστόσο, οι δικαστικές εξελίξεις δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση. Στη μηνυτήρια αναφορά της ΔΟΥ Κατοίκων του Εξωτερικού, που στάλθηκε στην Οικονομική Εισαγγελία όταν προϊστάμενος ήταν ο Παναγιώτης Αθανασίου, αναφέρεται πως, σύμφωνα με την έκθεση του ελεγκτή της ΔΟΥ, η οποία παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Άγγελος Μεταξάς είχε διαπράξει το αδίκημα του άρθρου 17 παρ.1 &3 του ν.2523/1997.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει πως «όποιος, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος, αποκρύπτει καθαρά εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή, παραλείποντας να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση, τελεί αδίκημα φοροδιαφυγής στη φορολογία εισοδήματος». Με βάση αυτή την έκθεση, και έπειτα και από παραγγελία του Παναγιώτη Αθανασίου, εκδόθηκε εντολή μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος για τον Άγγελο Μεταξά, για τα οικονομικά έτη 2001-2013.

Ο μερικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε και διαπιστώθηκε πως, μεταξύ άλλων, ο προερχόμενος από οικογένεια εθνικών ευεργετών είχε υποβάλει ανακριβή δήλωση φόρου εισοδήματος κατά το οικονομικό έτος 2007 (χρήση 2006), αποκρύπτοντας καθαρά εισοδήματα επί των οποίων ο φόρος που αναλογούσε ανερχόταν στο ποσό των 2.029.227,40 ευρώ.

Μάλιστα, η ΔΟΥ Εξωτερικού ζητούσε από τον Παναγιώτη Αθανασίου (επί πρωθυπουργίας πάντα του Αντώνη Σαμαρά και όχι επί ΣΥΡΙΖΑ) να ασκήσει ποινική δίωξη στον Άγγελο Μεταξά για τη μη απόδοση στο Δημόσιο του παραπάνω ποσού, ενώ ανέφερε στη μηνυτήρια αναφορά της πως θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής για τις αξιώσεις του Δημοσίου.

Καταρρέει το αφήγημα «της παρέας των τριών»

Το συγκλονιστικό είναι πως τον Ιανουάριο του 2020 ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου όχι απλά κατέθεσε στην Προανακριτική της Βουλής, αλλά μετέτρεψε την κατάθεσή του στη βάση προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, δίνοντας «πάσα» ώστε να χριστεί μάρτυρας και ο Σάμπυ Μιωνή. Κεντρικό αφήγημα; Πως ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άγγελος Μεταξάς είχαν πέσει θύματα μιας υπόθεσης με εκβιαστικές αποχρώσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς οι ίδιοι να έχουν διαπράξει απολύτως κανένα φορολογικό ή άλλο αδίκημα. Τους φορολογικούς ελέγχους, όμως, που είχαν πραγματοποιηθεί επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και τα συμπεράσματα που είχαν εξαχθεί για φορολογικά αδικήματα, τα οποία, σύμφωνα με την αρμόδια ΔΟΥ, είχε διαπράξει ο Άγγελος Μεταξάς, ο Σάμπυ Μιωνή φαίνεται πως ξέχασε να τα αναφέρει τόσο στην Προανακριτική της Βουλής όσο και στην ανακρίτρια κυρία Αλεβιζοπούλου.

Και τα αδικήματα αυτά θα φτάσουν στο ακροατήριο τον επόμενο μήνα. Επομένως, «η παρέα των τριών» προφανώς και δεν έχει υπάρξει θύμα κάποιας σκευωρίας. Αλλά και αν υφίστατο κάποια σκευωρία, τα έγγραφα αποδεικνύουν πως αυτή είχε εκκινήσει χρονολογικά όταν στο τιμόνι της χώρας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα