Σκόπια: Παραίτηση του Ζάεφ με επιστολή γεμάτη ανιστόρητες προκλήσεις

Ποιος αναλαμβάνει νέος πρωθυπουργός

Οι «τρύπες» της προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών κάνουν αισθητή συνεχώς την παρουσία τους και αποκαλύπτονται ακόμα και μέσα από την επιστολή παραίτησης του Ζόραν Ζάεφ από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές του Κοινοβουλίου.

Παραίτηση που βάζει βέβαια τα Σκόπια σε νέες πολιτικές περιπέτειες, οι οποίες θα έχουν έντονη αντανάκλαση στην ευρύτερη γεωγραφική «γειτονιά». Ο Ζάεφ, που έχασε τον δήμο Σκοπίων στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, είχε αναγγείλει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός, το οποίο έπραξε τώρα, με μια επιστολή γεμάτη ανιστόρητες προκλήσεις.

«Κατά τη θητεία μου ως πρωθυπουργού λάβαμε ιστορικές αποφάσεις, με τις οποίες η Βόρεια Μακεδονία, αντί για “πρώην δημοκρατία”, χωρίς μόνιμη και κυρίαρχη θέση στην κοινωνία των εθνών, έλαβε ό,τι της ανήκει, σύμφωνα με την αξιοπρέπεια και την ιστορική της αξία. Οι αποφάσεις αυτές επέτρεψαν στους Μακεδόνες και στη μακεδονική γλώσσα να επιβεβαιωθούν από όλο τον κόσμο, και τη φορά αυτή κι από τη γείτονα και φίλη μας, Ελλάδα. Πιστεύω ότι με αυτό εξασφαλίσαμε διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και στρωμένο δρόμο για την οικονομική ευημερία του λαού μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ζάεφ στην επιστολή παραίτησής του.

Η διαδικασία

Ως προς τη διαδικασία, το Κοινοβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, τις παραιτήσεις πρωθυπουργού και κυβέρνησης και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Βουλής θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εντός δέκα ημερών πρέπει να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Ο τελευταίος, από τη στιγμή που θα λάβει την εντολή, καλείται εντός 20 ημερών να παρουσιάσει στη Βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να σχηματιστεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2022. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τον Ζάεφ στην πρωθυπουργία θα διαδεχτεί ο νυν υφυπουργός Οικονομικών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Στη νέα κυβέρνηση, πέρα από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας, το DUI του Αλί Αχμέτι, θα συμμετέχει και το επίσης αλβανικό κόμμα Εναλλακτική, το οποίο θα αναλάβει τρία υπουργεία (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα