Κρήτη: Οι τρεις υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο!

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου θα επιλέξει έναν εκ των Ευγενίου, Αμφιλοχίου και Γερασίμου στις 11 Ιανουαρίου

Οι μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος είναι οι τρεις υποψήφιοι αρχιερείς για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Η συνεδρίαση για την εκλογή τριπροσώπου έγινε χθες το πρωί υπό την προεδρία του μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίου. Άλλωστε, ο σεβασμιότατος έχει οριστεί ως τοποτηρητής μετά την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης Ειρηναίου από τα καθήκοντά του για λόγους υγείας.

Οι τρεις ιεράρχες της Εκκλησίας της Κρήτης που αποτελούν το τριπρόσωπο προέκυψαν από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των οκτώ μητροπολιτών του νησιού. Συγκεκριμένα, οι μητροπολίτες Ρεθύμνης και Κισσάμου έλαβαν από 7 ψήφους, ενώ ο Πέτρας, που αποτέλεσε και την έκπληξη της διαδικασίας, έλαβε 5.

Ωστόσο, ιδιαίτερη αίσθηση και ενδιαφέρον παρουσίασε η μη συμμετοχή του μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα, η οποία θεωρείτο βέβαιη. Μάλιστα, μέχρι πρότινος ήταν από τα φαβορί σε αυτή την ιστορική, όπως έχει χαρακτηριστεί, διαδικασία.

Η Εκκλησία της Κρήτης έστειλε από χθες -όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη- το εν λόγω τριπρόσωπο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις περαιτέρω ενέργειες. Στη συνέχεια, ως όφειλε από τον νόμο, το γνωστοποίησε στην ελληνική κυβέρνηση μέσω της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα ψηφίσει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου χρόνου. συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αυτό θα γίνει την πρώτη ημέρα της σύγκλησής της, δηλαδή στις 11 Ιανουαρίου.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντοτε με τον Καταστατικό Χάρτη, πρέπει εντός 40 ημερών -από την ανακήρυξη της θέσης σε «χηρεία»- να έχει εκλεγεί νέος προκαθήμενος. Κατόπιν αναμένονται η διαβεβαίωση του νέου Αρχιεπισκόπου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά η ενθρόνισή του, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα