Νέα εποχή! Στη βάση της Τανάγρας σήμερα τα πρώτα έξι Rafale

Θα περάσουν πάνω από την Ακρόπολη πριν προσγειωθούν για την επίσημη τελετή

Στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, προσγειώνονται το μεσημέρι της Τετάρτης τα πρώτα έξι από τα συνολικά 18 μαχητικά Rafale F3R (12 μεταχειρισμένα από τα αποθέματα της γαλλικής αεροπορίας και έξι νέας κατασκευής) που προμηθεύτηκε η Πολεμική Αεροπορία με τη σύμβαση-νόμο 4766 της 15ης Ιανουαρίου 2021, αντί συνολικού ποσού 2,49 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, των όπλων τους και της εν συνεχεία υποστήριξης.

Πρόκειται για τέσσερα μονοθέσια μαχητικά με πιλότους ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο διθέσια με μεικτά πληρώματα (δύο Ελληνες και δύο Γάλλους ιπταμένους). Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα έξι μαχητικά μόλις εισέλθουν στο FIR Αθηνών θα υποδεχθεί σχηματισμός τεσσάρων μαχητικών Mirage 2000-5 Mk. 2 της 331 Μοίρας Παντός Καιρού (331 ΜΠΚ) με χαρακτηριστικό κλήσης «ΘΗΣΕΑΣ», που θα τα συνοδεύσει μέχρι την προσγείωσή τους στην Τανάγρα.

Στις 12.12 το μεσημέρι της Τετάρτης οι δύο σχηματισμοί θα εκτελέσουν διέλευση άνωθεν της Ακρόπολης και στις 12.30 θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας για την επίσημη τελετή παραλαβής. Στην τελετή, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα εκφωνήσει ομιλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε υπηρεσία τα μαχητικά Rafale θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα Παντός Καιρού (342 ΜΠΚ) με χαρακτηριστικό κλήσης «ΓΕΡΑΚΙ», που από το 1989, όταν ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα επιχειρεί τα μαχητικά Mirage 2000EGM/-BGM, τα οποία σταδιακά θα αρχίσουν να παροπλίζονται, αντικαθιστάμενα από τα Rafale.

Η άφιξη των νέων μαχητικών αποτελεί σημαντική στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία και την αναβάθμιση της εθνικής αεροπορικής ισχύος, καθώς πρόκειται για αεροσκάφη υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων και δυνατότητας εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών. Πρόκειται επίσης για την πρώτη ένταξη νέου μαχητικού σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία από τον Μάιο του 2009, όταν είχαν προσγειωθεί στην αεροπορική βάση του Αράξου τα πρώτα τέσσερα μαχητικά F-16 Block 52+ Advanced από τα 30 συνολικά του τύπου που είχαν παραγγελθεί τον Δεκέμβριο του 2005.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα