Έλληνες δύο ταχυτήτων (και) στις άδειες ειδικού σκοπού

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα χάσουν το 50% των αποδοχών τους, αλλά οι δημόσιοι θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά

Τους εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα, τα παιδιά των οποίων νοσούν με κορονοϊό, τιμωρεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, δικαιούνται να λάβουν άδεια 5 ημερών, αλλά θα χάσουν το 50% των αποδοχών τους! Την ίδια στιγμή, τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν κανονικά το 100%! Ουσιαστικά, η κυβέρνηση δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων, αντιμετωπίζοντας με πιο ευνοϊκό τρόπο τους δημοσίους από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Η τροπολογία, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλάζει επί τα χείρω το καθεστώς που η ίδια η κυβέρνηση θέσπισε τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς τότε είχε προβλεφθεί άδεια ειδικού σκοπού έως 14 ημέρες, αλλά με τις αποδοχές των εργαζόμενων γονέων παιδιών που νοσούν να καταβάλλονται κανονικά.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των παιδιών τους έως τη Γ’ Γυμνασίου, καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας για Ατομα με Αναπηρία, μπορούν να δουλεύουν με τηλεργασία για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των παιδιών τους από κορονοϊό που χορηγείται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Όμως, για την πέμπτη ημέρα απουσίας είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Οι γονείς εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ. Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων. Η ρύθμιση ισχύει έως τις 15/04/2022 και έχει, επίσης, αναδρομική ισχύ, χωρίς να προσδιορίζεται η έναρξη εφαρμογής της.

Η ανάλγητη απόφαση προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων από τα κόμματα, αλλά, δυστυχώς, όχι από συνδικαλιστικούς φορείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αντεργατικό μένος» και κατέθεσε δική του τροπολογία που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι γονείς δεν θα υφίστανται καμιά μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής άδειας, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασής της για όσες ημέρες τα παιδιά παραμένουν θετικά και χρειάζεται να παραμείνουν σπίτι. «Με τη ρύθμιση της κυβέρνησης δημιουργείται ένα πρωτοφανές αντικίνητρο στον γονιό να φροντίσει το παιδί του που νοσεί. Το οικογενειακό εισόδημα αιμορραγεί, η υγεία γονιών και παιδιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα» σημειώνει το ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για «πρόκληση και αθλιότητα». Αντιστοίχως, η Ελληνική Λύση κατήγγειλε ότι «η συγκεκριμένη κυβερνητική ενέργεια συνιστά τον ορισμό της αναλγησίας, της απώλειας ενσυναίσθησης, της εχθροπάθειας απέναντι στον ελληνικό λαό» και το Μέρα25 υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητα όσα η ανεκδιήγητη αυτή κυβέρνηση προωθεί, σε καθημερινή βάση πια, εις βάρος του κόσμου της εργασίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα