Πυρά της αντιπολίτευσης: Απών ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί μοιράζουν ευθύνες από τα «παράθυρα»

«Κατώτερος των περιστάσεων»

Παταγώδη αποτυχία του επιτελικού κράτους να διαχειριστεί μια προαναγγελθείσα κακοκαιρία καταλογίζει στην κυβέρνηση άπασα η αντιπολίτευση, ασκώντας σκληρή κριτική στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, αιτούμενη, μεταξύ άλλων, την επέκταση των αποζημιώσεων και σε όλους όσοι εγκλωβίστηκαν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, καθώς και στους συρμούς των τρένων.

O Αλέξης Τσίπρας βρήκε αφορμή από τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν να ζητήσει εκ νέου προσφυγή στην κάλπη, κάνοντας λόγο για έναν πρωθυπουργό «κατώτερο των περιστάσεων», προσθέτοντας πως «όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την κριτική του στην απουσία, όπως καταγγέλλει, του πρωθυπουργού αλλά και στην αλληλοεπίρριψη ευθυνών, σχολιάζοντας πως «ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της, και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών. Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα», συμπληρώνοντας πως «μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, μέσω του Νάσου Ηλιόπουλου, επισημαίνει πως δεν πρέπει να πάρουν αποζημίωση μόνο οι εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού, αλλά και όσοι εγκλωβίστηκαν στις λεωφόρους Μαραθώνος, Κατεχάκη και Κηφισίας, όσοι εγκλωβίστηκαν σε συρμούς του τρένου στην Οινόη, καθώς και όσοι πέρασαν το βράδυ χωρίς ρεύμα.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει και η ήσσων αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά για «επιτελικό χάος, που ταλαιπωρεί διαρκώς τον ελληνικό λαό», σημειώνοντας ότι χιλιάδες πολίτες έμειναν μόνοι τους στο έλεος της κακοκαιρίας, άλλοι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, άλλοι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, και προσθέτοντας πως, μολονότι ήταν γνωστό ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας, δεν υπήρξε σχέδιο και συντονισμός.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και το ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να καταγγέλλει πως «καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να ξεπλύνει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της, καθώς άφησαν στο έλεος μιας αναμενόμενης χιονόπτωσης τους κατοίκους ολόκληρων περιοχών, ιδιαίτερα της Αττικής». Οπως σχολίασε μάλιστα: «Η μόνη τελικά “προστασία” του κράτους περιορίζεται στο κυβερνητικό δόγμα της “ατομικής ευθύνης”, που τη μια λέει “φύγετε για να σωθείτε“ και την άλλη “μείνετε στα σπίτια για να σωθείτε”. Ντροπή!»

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Βελόπουλος, με δήλωσή του, ζήτησε την επιστροφή της Αττικής Οδού και των εκατοντάδων εκατομμυρίων εσόδων της άμεσα στο Δημόσιο, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. να πάρουν ξεκάθαρη θέση, «πέρα από τα “κροκοδείλια δάκρυα”», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα επιδιώξει την απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, στο ακέραιο, καθώς και την αντίστοιχη αποζημίωση σε κάθε Ελληνα πολίτη, «που μαρτύρησε από την ανυπαρξία του ανεύθυνου κράτους και της επικίνδυνης κυβέρνησης».

Όσο για το ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για «ανικανότητα του επιτελικού κράτους τής “Μητσοτάκης ΑΕ”», καθώς και για «σχεδιασμένη αποτυχία ενός μνημονιακού κράτους, που παραδίδει όλες μας τις υπηρεσίες στους πολύ λίγους».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, δε, κατέθεσε ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Υποδομών, ζητώντας η αποζημίωση να επεκταθεί και γι’ αυτούς που εγκλωβίστηκαν στα τρένα αλλά και από τους διαχειριστές του «Ελ. Βενιζέλος», «που άφησε πολίτες να κοιμούνται στο πάτωμα».

Απαράδεκτο! Εξαγοράζουν τη λαϊκή οργή με 2.000 ευρώ

Με το ποσό των 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο οδηγό στην Αττική Οδό επιχειρεί η κυβέρνηση να εξαγοράσει τους πολίτες και να κατασιγάσει τη λαϊκή οργή για την απαράδεκτη διαχείριση της θεομηνίας «Ελπίδα». Μάλιστα, προσπαθεί να το «επικοινωνήσει» ως προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή -όπως ισχυρίζεται-, παρενέβη ο ίδιος στην παραχωρησιούχο εταιρία για την καταβολή του παραπάνω ποσού ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Αττική Οδό.

Αυτό, όπως έκανε γνωστό το Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησε ο πρωθυπουργός σε επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τη διοίκηση της εταιρίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την αποτίμηση της κατάστασης. Η εταιρία, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, το αποδέχθηκε. Στη σύσκεψη, στην οποία, εκτός από την αποτίμηση της κατάστασης, ελήφθησαν και αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν από την κακοκαιρία, προήδρευσε ο πρωθυπουργός και μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος.

Στο ίδιο πνεύμα και η αποζημίωση ύψους 1.000 ευρώ που θα λάβουν επιβάτες δρομολογίων που υπέστησαν ταλαιπωρία εν μέσω της κακοκαιρίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν επικοινωνίας που είχε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ευτυχώς, την κατάσταση για μία ακόμη φορά έσωσε ο Στρατός, το προσωπικό και τα μέσα του οποίου συμμετείχαν αποτελεσματικά στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού οχημάτων. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συνολικά διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα από το Πεντάγωνο, ενώ συνολικά διανεμήθηκαν 1.040 κουβέρτες, 4.500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.

Στην επιχείρηση στην έξοδο της λεωφόρου Κύμης συμμετείχαν 2 οχήματα με 8 άτομα, με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων και τη διανομή τροφίμων, στην έξοδο Πεντέλης 9 οχήματα με 44 άτομα, στην έξοδο Κηφισίας 8 οχήματα με 34 άτομα και 2 μηχανήματα, στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας 6 οχήματα με 35 άτομα, στην έξοδο Μαραθώνα 5 οχήματα με 61 άτομα, στην έξοδο Κάντζας 3 οχήματα με 31 άτομα, στην έξοδο Παιανίας 1 όχημα με 5 άτομα και στην περιοχή Α/Δ ΔΑΑΕΒ 1 μηχάνημα για εκχιονισμό.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα