Πάρτι των τουρκικών drones στο Αιγαίο

Ρεκόρ υπερπτήσεων και χθες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να ενισχύει τον διάλογο!

Περαντζάδες στο Αιγαίο συνεχίζουν να κάνουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προχωρώντας σε αριθμό υπερπτήσεων-ρεκόρ. Όλα αυτά τη στιγμή που για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου προγραμματίστηκε ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η κυβέρνηση, δηλαδή, αντί να αντιδράσει στην κλιμάκωση των προκλήσεων, ενισχύει τον διάλογο! Ενα μόνον από τα τουρκικά ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη) έκανε χθες Κυριακή τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Συγκεκριμένα ένα drone τύπου ANKA ξεκίνησε τις υπερπτήσεις στις 09.17, περνώντας πάνω από τη νήσο Αστακίδα, στα 19.000 πόδια. Στη συνέχεια, το ίδιο μη επανδρωμένο πέρασε πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα. Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί, αλλά στις 15.44 ξαναπέρασε πάνω από το ίδιο νησί, κάτι που επανέλαβε και στις 18.27.

Συνολικά δύο μόλις τούρκικα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προέβησαν σε 60 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, αποτυπώνοντας με σαφήνεια το νέο στίγμα της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο MEA (ΑΝΚΑ) έχει αυτονομία 24 ωρών σε ύψος πτήσης 30.000 ποδών και μέγιστη ταχύτητα 217 χιλιομέτρων την ώρα, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το εάν ο κύκλος των υπερπτήσεων θα συνεχιστεί, ειδικά τώρα που, όπως είχε σημειώσει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η Κύρα Αδάμ, η Τουρκία για 12 ώρες πτήσης ΜΕΑ σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο δαπανά περίπου 1.200 ευρώ χωρίς να θέτει σε κίνδυνο Τούρκους πιλότους.

Αντίθετα, η χώρα μας, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε η Κύρα Αδάμ, «ξοδεύει πάνω από 100.000 ευρώ ημερησίως και μόνον για αναγνώριση των ΜΕΑ από δύο, κάθε φορά, F-16». Αεροσκάφη τα οποία επί της ουσίας απλά… συνοδεύουν τα τουρκικά ΜΕΑ μέχρι να αναγκαστούν να επιστρέψουν στη βάση τους. Το, δε, μέλλον φαίνεται ιδιαίτερα δυσοίωνο, καθώς η συγκεκριμένη αντιμετώπιση των τουρκικών ΜΕΑ φαίνεται να απαιτεί δαπάνες 2.000.000 ευρώ ημερησίως (καύσιμα συντήρησης, ανταλλακτικά, προσωπικό, ραντάρ κ.λπ.).

Η Αγκυρα με τη χρήση των ΜΕΑ μπορεί με πολύ χαμηλό κόστος να πετυχαίνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη και η ελληνική επιλογή να μην τα καταρρίπτει όταν αυτά πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος δείχνει να δικαιώνει την τουρκική επιθετικότητα. Με απλά λόγια οι Τούρκοι μπορούν στο Αιγαίο με τη χρήση των συγκεκριμένων αεροσκαφών να πετυχαίνουν τους στόχους τους χωρίς κανένα ουσιαστικό ρίσκο και με ελαχιστοποιημένο κόστος, την ίδια στιγμή που η Αθήνα μένει… παρατηρητής των τουρκικών κινήσεων.

Επιπρόσθετα δημιουργείται ο κίνδυνος -εάν και εφόσον συνεχιστεί ανενόχλητα η δραστηριότητα των τουρκικών ΜΕΑ- η τουρκική πλευρά να καταφέρει να δημιουργήσει τεράστια κόπωση στην ελληνική πλευρά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα