Ο Πούτιν «επεκτείνει» τα ρωσικά σύνορα σε Ντόνετσκ, Λουχάνσκ

Με εντολή του «τσάρου» μεταφέρονται «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο

Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, οι ντόπιοι ανησυχούν, οι δολιοφθορές καλά κρατούν και επιπλέον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στα ανατολικά, λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να μεταφερθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε κινηθεί τόσο γρήγορα – αλλά είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί» σχολίασαν πηγές, αν και η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, προς το παρόν, επιμένοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνον αν υπάρξει απειλή. «Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πούτιν, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς. Πάντως, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι άρχισαν να μεταφέρονται στο Ροστόφ της Ρωσίας μετά τις εκκενώσεις, ενώ ανακοινώθηκε και γενική επιστράτευση από τους επικεφαλής των Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

Πάντως, ο Πούτιν ζήτησε και έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας το πράσινο φως να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό. «Το αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από τις επιτροπές της Γερουσίας» δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η χώρα είχε μείνει χωρίς καμία άλλη επιλογή και ζήτησε την έγκριση για ανάπτυξη του στρατού στο εξωτερικό. Ο Πούτιν θα αποφασίσει για τον αριθμό των στρατιωτών, τον χρόνο και το αντικείμενο της αποστολής τους, όμως η Μόσχα διατείνεται πως δεν συζητά ακόμα τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους. «Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις, όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία» είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ η Ρωσία αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητες και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος, ως παράδειγμα, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια διαφορετική κατάσταση, γιατί το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές στη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, την απειλή της επιβολής κυρώσεων απέρριψε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε. στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών.

«Οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη “τιμωρία της Ρωσίας”. Ηδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή, όπως ισχυρίζονται τώρα, με “τη μητέρα των κυρώσεων”. Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο» είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως το Κρεμλίνο παραμένει ανοιχτό στη διπλωματία.

Μπαράζ κυρώσεων σε τράπεζες, πρόσωπα, εταιρίες και εμπορεύματα από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, πλην της Συρίας που χαιρέτισε τη ρωσική απόφαση για αναγνώριση της αυτονομίας των ουκρανικών περιοχών των φιλορώσων, έσπευσε να καταδικάσει τις εξελίξεις στο Ντονμπάς. Κυρίως όμως βιάστηκε να δείξει την αποφασιστηκότητα και την ετοιμότητά της στην επιβολή σκληρών κυρώσεων, που στοχοθετούν τον πυρήνα της ρωσικής οικονομίας.

Πρώτος όλων ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπέγραψε, λίγες ώρες μετά την αναγνώριση, προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύτηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας. Λίγες ώρες μετά ο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Πούτιν το πρώτο βήμα μιας εισβολής, ανακοίνωσε εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις, που στόχο έχουν να αποκόψουν τη Ρωσία από τη δυτική χρηματοδότηση. Οι κυρώσεις θα κινηθούν σε τέσσερα επίπεδα. Σε πρόσωπα, σε εταιρίες, σε δύο τράπεζες (την τράπεζα VEB και τη Military Bank) και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη ρωσική βιομηχανία. Παράλληλα ανακοίνωσε και το «πάγωμα» του Nord Stream 2 σε συμφωνία με τη Γερμανία.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν για την επιβολή ενός πρώτου πακέτου κυρώσεων που θα στραφεί κατά 27 Ρώσων ιδιωτών και οντοτήτων, τραπεζών και του τομέα της Αμυνας.

Επίσης, πρόκειται να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές. Στόχος κυρώσεων θα γίνουν και τα 351 μέλη της Δούμας, στις οποίες θα περιλαμβάνονται η απαγόρευση ταξιδιών και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους. «Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη θα πονέσει πολύ τη Ρωσία» δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Είναι σημαντικό να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε αυτό που συνέβη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Μερικές ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώνει πως ως πρώτο βήμα θα επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες -τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank (αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως στον κατάλογο δεν περιλαμβανόταν, τουλάχιστον αρχικά, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας)- και σε τρεις ζάπλουτους Ρώσους πολίτες του περιβάλλοντος του Πούτιν -τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ-, στους οποίους θα απαγορευτεί η είσοδος στη Βρετανία και θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη χώρα. Πρόκειται για την πρώτη δόση κυρώσεων, είπε ο Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, αν ο Πούτιν, εντείνει τις προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία. «Η αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερασπιστεί τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ είναι απόλυτη και αμετακίνητη» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος πρότεινε ακόμα την αλλαγή της έδρας του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 28/5 στην Αγία Πετρούπολη.

Θεανώ Καρούτα

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα