Οι Τούρκοι «έστησαν» προβοκάτσια στο Αιγαίο!

Aλιευτικό αποπειράθηκε να εμβολίσει περιπολικό του Λ.Σ. στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ των Οινουσσών και της Χίου

Από τον Δημήτρη Καπράνο

Υπάρχει ποτέ περίπτωση ο κυβερνήτης ενός αλιευτικού σκάφους να αποπειραθεί να εμβολίσει περιπολικό οποιασδήποτε ακτοφυλακής; Ασφαλώς όχι… Απλούστατα, οι Τούρκοι προσφεύγουν πάλι στις γνωστές τους μεθόδους. Στέλνουν έμπειρους στρατιωτικούς οι οποίοι παριστάνουν τους ψαράδες και «αλωνίζουν» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδιο, το οποίο στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά.

Το έχουν ξανακάνει και παλιότερα, αλλά τώρα που η κατάσταση λόγω του Ουκρανικού είναι τεταμένη δεν έχασαν την ευκαιρία. Προχθές, ένα τουρκικό αλιευτικό μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Οινουσσών και Χίου και δημιούργησε συνθήκες εμπλοκής με περιπολικό του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, σε σημείο μάλιστα που ανάγκασε τους Ελληνες λιμενικούς να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στον αέρα! Ο Τούρκος κυβερνήτης προσπάθησε να εμβολίσει με το αλιευτικό το ελληνικό περιπολικό, το οποίο αρχικώς επικοινώνησε μέσω του VHF και του ζήτησε να αποχωρήσει από την περιοχή. Ο Τούρκος, ασφαλώς βάσει σχεδίου, συνέχισε τον πλου χωρίς να απαντά. Το σκάφος του Λιμενικού πλησίασε και η ενημέρωση – προειδοποίηση έγινε διά ζώσης.

«Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Φύγετε!» φώναξαν με τον τηλεβόα οι λιμενικοί. Στο αλιευτικό, όπως ανέφερε το πλήρωμα του περιπολικού, επέβαιναν άλλα τρία άτομα, τα οποία βγήκαν στο πρωραίο μέρος του σκάφους και άρχισαν να πετούν προς τους λιμενικούς πέτρες και διάφορα αντικείμενα που κρατούσαν στα χέρια τους.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος κυβερνήτης έκανε κίνηση με το αλιευτικό για να εμβολίσει το πλωτό περιπολικό. Οι λιμενικοί αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και το αλιευτικό ανέκρουσε πρύμνα με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

Ασφαλώς, δεν πρόκειται για τυχαίο συμβάν. Η ένταση που επικρατεί λόγω του Ουκρανικού αλλά και οι εντεινόμενες από τουρκικής πλευράς αμφισβητήσεις, ακόμα και για την κυριότητα ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο, δεν αφήνουν περιθώρια.

«Πρόκειται για καθαρή προβοκάτσια» μας είπαν έμπειροι λιμενικοί, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Περί ώρα 18.00 χθες (σ.σ.: Τρίτη) εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του Λ.Σ. τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου – Οινουσσών. Αμέσως πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και διά ζώσης, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους προς το τουρκικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς περιπολικό του, με σκοπό να το εμβολίσει. Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού, πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κ.λπ.). Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι τουρκικά παράλια».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από χθες ότι από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ένα μέλος του πληρώματος του αλιευτικού, γεγονός που καθιστά εμφανές ότι πρόκειται για στημένο επεισόδιο, με στόχο την ενίσχυση της έντασης στην περιοχή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα