Τα ξημερώματα της Πέμπτης το Κρεμλίνο άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας»

Με έκτακτο διάγγελμά του τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας», ανακοινώνοντας πως διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου οι δυνάμεις της χώρας του να υπερασπιστούν τις περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών, με ένα έκτακτο διάγγελμα, για το οποίο μάλιστα οι… κακές γλώσσες χθες έλεγαν πως είχε βιντεοσκοπηθεί τρία 24ωρα νωρίτερα (!), δείγμα του ότι οι Ρώσοι μπλόφαραν τις προηγούμενες μέρες, κάνοντας καθησυχαστικές δηλώσεις όταν απευθύνονταν στη διεθνή κοινότητα.

Όπως και να ‘χει, όμως, η ουσία δεν αλλάζει. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση» δήλωνε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας λίγο πριν από τις 5 (ώρα Ελλάδας). Ο Πούτιν είπε πως η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης, τονίζοντας μάλιστα πως εάν αυτή υπάρξει, τότε η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως!

Ταυτόχρονα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επίθεση σε βάρος μιας ανεξάρτητης χώρας, είπε πως οι συνθήκες ήταν αυτές που πλέον απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία, ενώ έδινε και διαβεβαιώσεις για το γεγονός πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωνε δε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους. Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα λεπτά μετά το προεδρικό διάγγελμα και, στην ιδιότυπη ηχώ των προεδρικών λεγομένων για το γεγονός πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς», ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων μετέδιδαν το πρελούδιο της εισβολής – καθώς άκουγαν τις ομοβροντίες πυροβολικού κοντά στο Κίεβο, ενώ υπήρχαν αναφορές και για πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν από νωρίς το πρωί και στη Μαριούπολη, στην πόλη όπου βρίσκεται το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία. «Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση» έγραφε στο twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα Πούτιν, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών τους μιλούσαν για το τι θα έφερνε η επόμενη ημέρα. Με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ο Αντονι Μπλίνκεν διαμήνυε πως η Ρωσία αναμενόταν να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία προτού τελειώσει η νύχτα. Αν και πρόσθετε πως εξακολουθούσε να θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να «αποτραπεί μείζονα επίθεση». Ακολούθησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε δραματική έκκληση, απευθείας στον Πούτιν, να μη διατάξει «τα στρατεύματα (της Ρωσίας) να επιτεθούν στην Ουκρανία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα