Χλιαρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Στο στόχαστρο και η Λευκορωσία

Χλιαρή παρατηρήτρια των γεγονότων στην Ουκρανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και χθες η Ε.Ε., καθώς, παρά τις ανακοινώσεις της μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δεν φάνηκε διατεθειμένη να… σπάσει αβγά και να επιδείξει αποφασιστικότητα σε βάρος της Ρωσίας.

Όπως ανέφεραν μάλιστα τα συμπεράσματα της Συνόδου των ηγετών των 27, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γενικά συμφώνησε σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Μέτρα που, όπως τόνιζαν οι Βρυξέλλες, θα επιφέρουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Μόσχα. «Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης» τονιζόταν στο κείμενο.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, ενώ σημείωσε πως με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊ-κή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Παράλληλα, οι 27 της Ε.Ε. απαιτούν από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε ταυτόχρονα τη Ρωσία και τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από την ίδια να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Από το «κάδρο» των Ευρωπαίων δεν έλειψε βέβαια και η Λευκορωσία, καθώς η Ε.Ε. καταδίκασε σθεναρά τη συμμετοχή της στην επίθεση κατά της Ουκρανίας και την κάλεσε να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε επίσης την επείγουσα προετοιμασία και την έγκριση μιας περαιτέρω δέσμης ατομικών και οικονομικών κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία. Τέλος, οι Ευρωπαίοι κάλεσαν όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές οντότητες στην ανατολική Ουκρανία και να μην τις διευκολύνουν ή τις βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα