«Ρώσικη ρουλέτα» Μητσοτάκη με την αποστολή πολεμικού υλικού!

Ο πρωθυπουργός βιάζεται να δείξει καλή θέληση στο ΝΑΤΟ, μπλέκοντας την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες

Παίζοντας «ρώσικη ρουλέτα» με τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε χθες να στείλει όπλα στην Ουκρανία, πρώτος αυτός απ’ όλους τους ηγέτες της Δύσης κι ενώ όλες οι χώρες, ακόμα και οι πιο ισχυρές, περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και μετά να αποφασίσουν την αποστολή οπλικής βοήθειας.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός έσπευσε να δώσει διαπιστευτήρια… πρωτοπαλίκαρου στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς και γενικότερα στις χώρες της Δύσης, αντί να επιδιώξει -λόγω των παραδοσιακών σχέσεων της χώρας μας με τη Μόσχα, αλλά και της παρουσίας της πολυπληθούς και ισχυρής ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία- τον ρόλο του διαμεσολαβητή, στην προσπάθεια για άμεση παύση των εχθροπραξιών και εξεύρεση διπλωματικής λύσης, που θα πρόσφερε στη χώρα περισσότερα οφέλη και θα ενίσχυε τη διεθνή της παρουσία.

Έναν ρόλο που επιδιώκει να παίξει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, κι ενώ η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου συνεχίζεται χωρίς συνέπειες και χωρίς κυρώσεις από τους συμμάχους και εταίρους της χώρας μας.
Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πρωτοστατεί τις τελευταίες ημέρες και με δηλώσεις και με αποφάσεις και με ενέργειες, τη στιγμή που άλλες χώρες σιωπούν ή δείχνουν να περιμένουν τις έμπρακτες κινήσεις των χωρών της Δύσης.

Το ερώτημα, επομένως, είναι γιατί έσπευσε να στείλει οπλικό υλικό και ποιοι παράγοντες πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση, εμπλέκοντας μονομερώς τη χώρα μας σε μια πολεμική σύγκρουση αντί να στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια;

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε την Ελλάδα στη μέση μιας εμπόλεμης κατάστασης χωρίς κανένα συμφέρον για την πατρίδα μας, ενώ θα έπρεπε να έχει ως βασική του προτεραιότητα την προστασία των Ελλήνων της ανατολικής Ουκρανίας;

Η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, πάντως, δεν είναι πειστική, το αντίθετο. Αναφέρει ότι «η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας αμυντικό υλικό με δύο C-130, τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία».

Μαζί με το αμυντικό υλικό η Ελλάδα στέλνει και ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Η αποστολή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης Αννα-Μαρία Μπούρα.

Κατασχεθέντα καλάσνικοφ και πολύτιμα αντιαρματικά εστάλησαν στο Κίεβο

Στην αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, με δύο αεροσκάφη τακτικών μεταφορών C-130H Hercules, της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, προχώρησε η χώρα μας. Τα αεροσκάφη, με περίπου 40 τόνους φορτίου, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας το απόγευμα της Κυριακής με προορισμό αεροδρόμιο της Πολωνίας, όπου θα εκφορτώθηκε το υλικό και στη συνέχεια επρόκειτο να προωθηθεί στην Ουκρανία.

Είχε προηγηθεί, το πρωί της Κυριακής, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, κατά την οποία ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία.

Επίσης χθες απεστάλη και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία συνόδευσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Σε ό,τι αφορά το αμυντικό υλικό που απέστειλε η χώρα μας στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει, πρόκειται για τυφέκια εφόδου καλάσνικοφ και αντιαρματικά όπλα.

Καθώς τα τυφέκια του τύπου δεν βρίσκονται σε υπηρεσία στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ποσότητες που στη διάρκεια των ετών έχουν κατασχεθεί από τις αστυνομικές και λιμενικές Αρχές. Όσον αφορά τα αντιαρματικά όπλα, προφανώς η πηγή είναι τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος σήμερα, σύμφωνα με ανοικτές πηγές, διαθέτει σε υπηρεσία:

• εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων (196 KORNET-E ρωσικής προέλευσης, 262 Fagot ρωσικής προέλευσης, 438 TOW II αμερικανικής προέλευσης και 400 MILAN γαλλικής προέλευσης),

• μεγάλο αριθμό ελαφρών αντιαρματικών εκτοξευτών μίας χρήσης (μετά τη βολή ο εκτοξευτής απορρίπτεται) RPG-18 ρωσικής προέλευσης και M-72A2 LAW αμερικανικής προέλευσης,

• αριθμό επαναχρησιμοποιούμενων εκτοξευτών LRAC-89 Strim (γαλλικής προέλευσης),

• περί τα 2.000 αντιαρματικά όπλα Carl-Gustaf M2, σουηδικής προέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα τα αντιαρματικά όπλα που απεστάλησαν ως βοήθεια στην Ουκρανία είναι οι αντιαρματικοί εκτοξευτές RPG-18. Οπως τότε είχε γίνει γνωστό, την περίοδο 1993-1994 ο Ελληνικός Στρατός είχε αποκτήσει περί τους 21.500 εκτοξευτές από τα αποθέματα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Οπως αναφέρεται στον δικτυακό τόπο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο διαμετρήματος 64 χλστ. αντιαρματικός εκτοξευτής RPG-18, που υπηρετείται από ένα άτομο, έχει μήκος 1,05 μέτρο, βάρος 2,6 κιλά, αποτελεσματικό βεληνεκές 135 μέτρα και διατρητική ικανότητα 300 χλστ. χάλυβα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα