Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά με χαμηλές προσδοκίες!

Επί λευκορωσικού εδάφους θα γίνει σήμερα το πρώτο (δειλό) βήμα προς την κατεύθυνση κατάπαυσης του πυρός

Με χαμηλές προσδοκίες ως προς το τελικό αποτέλεσμά τους εκκινούν σήμερα το πρωί οι συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο επί λευκορωσικού εδάφους, προκειμένου να γίνει το πρώτο -έστω και δειλό- βήμα προς την κατεύθυνση κατάπαυσης του πυρός, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Στο τραπέζι αναμένεται να κάτσουν διπλωμάτες και πολιτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές, αν και οι επαφές αναμένεται να γίνουν υπό το νέο βάρος των συνεχιζόμενων συγκρούσεων ανά την ουκρανική επικράτεια και των βομβαρδισμών στο Κίεβο, που όλοι περίμεναν να συνεχιστούν ακόμη μία νύχτα.

Λίγες ώρες πριν σαφές μήνυμα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του έστειλε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτικό μήνυμά του τόνισε ότι οι διπλωμάτες μεταβαίνουν στην περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες χωρίς να υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτούν συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά οι οποίες θα έχουν όρους τελεσιγράφων.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως σκοπός είναι να «ελαχιστοποιηθούν οι απειλές» και για τον λόγο αυτό αποστέλλεται ειδική αντιπροσωπία για τις συνομιλίες.

«Θα ακούσουμε τι θέλει να μας πει η άλλη πλευρά χωρίς να υπάρχει κάποια προκαταρκτική συμφωνία» δήλωσε ο Κουλέμπα, εξηγώντας όμως πως «εάν τελικά φτάσουμε στην επίτευξη της ειρήνης, αυτό είναι ευπρόσδεκτο, όμως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε τετραγωνικό της εδαφικής μας επικράτειας».

Είχε προηγηθεί ένα ολόκληρο θρίλερ σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, καθώς έως την τελευταία στιγμή κανείς δεν γνώριζε εάν υπάρχει έστω και σχετικά εύφορο έδαφος ώστε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.

Παρ’όλα αυτά και έπειτα από την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Αλεξάντρ Λουκασένκο κατέληξαν για μια «συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις» ανάμεσα στην ουκρανική και τη ρωσική αντιπροσωπία «στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ». Με ανάρτησή του μάλιστα στα social media ο Ζελένσκι αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις ασφαλείας της ουκρανικής αντιπροσωπίας: «Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπίας όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα