Σε κλοιό οι 150.000 Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας!

Ισοπεδώνονται τα χωριά και καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Άγνωστοι παραμένουν οι δολοφόνοι των 10 μειονοτικών στο Σαρτανά

Η απαράδεκτη και θολή εικόνα με τους 150.000 εγκλωβισμένους Έλληνες στην περιοχή της Μαριούπολης, από τους οποίους μετράμε 10 νεκρούς, συνεχίζεται και, δυστυχώς, εγείρει και νέα ερωτήματα. Το υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του, αλλά και με ανακοινώσεις, εμμένει στη θέση ότι για τον θάνατο των ομογενών μας ευθύνονται οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, με τους Ρώσους να το αρνούνται, λέγοντας πως υπάρχουν αποδείξεις ότι δεν ευθύνονται για τους θανάτους. Αυτές οι αποδείξεις, που επικαλείται η ρωσική πλευρά, όμως, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο θολό, καθώς από χθες το πρωί διακινούνταν η πληροφορία για ακόμη δύο νεκρούς Ελληνες, στο χωριό Σαρτανά, που βρίσκεται έξω από τη Μαριούπολη. Ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών για αυτούς τους θανάτους δεν εκδόθηκε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μέσω δύο βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων παρενέβη στις εργασίες του Τμήματος Υψηλού Επιπέδου της 49ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό των Η.Ε, αναφέρθηκε και στους ομογενείς μας που έπεσαν νεκροί στη Μαριούπολη: «Οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας παραβιάζουν σοβαρά θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αρχής γενομένης από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αμφισβητείται σοβαρά. Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στις βάναυσες επιθέσεις κατά αμάχων στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάς, στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης. Μέχρι στιγμής, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 10 αμάχων, μελών της ελληνικής κοινότητας, και τον τραυματισμό πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και παιδιά».

Ο κ. Δένδιας τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να σταματήσουν αμέσως οι πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή: «Οι επιθέσεις στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Είναι επίσης ζήτημα ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί ή διαταραχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ασφαλής και ακίνδυνη λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία. Εξίσου σημαντικό είναι να τηρούνται οι συμβάσεις και οι συνθήκες για τον αφοπλισμό. Οι κυβερνοεπιθέσεις και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης θα πρέπει επίσης να σταματήσουν. Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε περιφερειακά και διεθνή φόρα, ώστε να συμβάλουμε σε όλες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Τα γεγονότα στην Ουκρανία αφορούν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Καθένας από εμάς πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Αλλά, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στο μήνυμά του στη διάσκεψη για τον αφοπλισμό, είπε ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι ένα σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών που απορρέει από συνθήκες και είναι νομικά δεσμευτικό μπορεί να παρέχει διαβεβαιώσεις ασφαλείας σε όλα τα κράτη-μέλη, συνεπές με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου: «Λάβαμε σοβαρά υπόψη τη δήλωση που έκαναν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 3 Ιανουαρίου 2022. Διακήρυξαν ότι “ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί”.

Θεωρούμε ότι η δήλωση αυτή συνιστά αφετηρία για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά περίπλοκης ατζέντας αφοπλισμού, ειδικά υπό το φως των σημερινών ανακοινώσεων και εξελίξεων στην Ουκρανία. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως σημαντικό προοίμιο για την πολυαναμενόμενη 10η Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT). Σήμερα, η διατήρηση και η καθολικοποίηση της NPT και των τριών πυλώνων της βρίσκονται στον πυρήνα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσης και αφοπλισμού».

Σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσφυγικές ροές

Σύσκεψη σχετικά με τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, καθώς και για γενικότερα θέματα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό την προεδρία του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και η διπλωματική σύμβουλος Σοφία Σταματέρη. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας των προσφύγων, καθώς και η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων ασφαλείας τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, όπως έγινε γνωστό, τα σύνορα της Ελλάδας έχουν περάσει 1.032 Ουκρανοί πολίτες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό, που βιώνει τη βίαιη εισβολή των Ρώσων στη χώρα του. Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, επίσης, ότι οι ελληνικές Αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για τη διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων και θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία.

Επιχείρηση «Νόστος 2»: Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 26 Έλληνες πολίτες από την Οδησσό

Επιχείρηση για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών από την περιοχή της Οδησσού, με την ονομασία «Νόστος 2», έστησε το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις ουκρανικές Αρχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, το αρμόδιο γενικό προξενείο εισηγήθηκε και έλαβε άδεια να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης από την περιοχή Ελλήνων πολιτών, καθώς και μελών των οικογενειών τους. Η επιχείρηση «Νόστος 2» έλαβε χώρα χθες, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν 26 άτομα. Τα συνόδευε ο γενικός πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης. Οι ανωτέρω Ελληνες από την Ουκρανία αφίχθηκαν στη Μολδαβία, όπου τους υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία Σοφία Γραμματά. Σημειώνεται ότι το γενικό προξενείο στην Οδησσό συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ ο γενικός πρόξενος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επιστρέφει στην έδρα του.

Την ίδια ώρα, με πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια των μελών του προσωπικού του γενικού προξενείου της Μαριούπολης, καθώς και των φιλοξενούμενων σε αυτό δημοσιογράφων, όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε η προσωρινή μεταφορά του προξενείου σε άλλο κτίριο εντός της πόλης, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει αποχωρήσει. Η μεταφορά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε επιτυχώς νωρίτερα χθες. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη γραμματεία του ΟΑΣΕ και ιδιαίτερα προς τη γενική γραμματέα του οργανισμού Helga Schmid. Το γενικό προξενείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και τα στοιχεία επικοινωνίας του παραμένουν τα ίδια (Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629  34-53-84, 00380629  52-84-90, 00380629  33-24-92.

Τηλέφωνο Εκτακτης Ανάγκης: 00380967047885.

Ε-mail: [email protected]).

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα