Οι Ρώσοι μπήκαν στη Χερσώνα, κόλαση σε Κίεβο και Χάρκοβο!

Συνεχίστηκε για 6η μέρα το ανελέητο σφυροκόπημα. Πέντε νεκροί από τον βομβαρδισμό του πύργου τηλεπικοινωνιών στην ουκρανική πρωτεύουσα

Από τη Θεανώ Καρούτα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, με τη ρωσική στρατιωτική μηχανή να σφίγγει τον κλοιό στο Κίεβο, ενώ τα πλήγματα συνεχίζονταν στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, στη Χερσώνα (όπου οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν χθες, με τους Ουκρανούς να κρατούν τον έλεγχο της τοπικής διοίκησης), στην Οχτίρκα και σε άλλες πόλεις. Κατά τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 έχουν τραυματιστεί μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών, όπως επιβεβαίωσε αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Το πλήγμα, το οποίο ήρθε την έκτη μέρα της εισβολής, «χτύπησε» εξοπλισμό στον πύργο ο οποίος βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

«Αυτοί οι βάρβαροι σφαγιάζουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος για δεύτερη φορά» κατήγγειλε στο twitter ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας Αντρέι Γερμάκ, καθώς στην περιοχή οι ναζί είχαν σκοτώσει περισσότερους από 30.000 Εβραίους μέσα σε δύο ημέρες το 1941, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε τη Ρωσία βάρβαρη για την επίθεση.

Λίγες ώρες πριν από τον βομβαρδισμό ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει με χτυπήματα σε υποδομές των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας στην ουκρανική πρωτεύουσα και κάλεσε τους αμάχους που ζουν κοντά να φύγουν. «Θα πραγματοποιηθούν πλήγματα με όπλα υψηλής ακρίβειας κατά τεχνολογικών υποδομών της υπηρεσίας ασφαλείας και του κύριου κέντρου της Μονάδας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Κίεβο. Καλούμε τους κατοίκους του Κιέβου που ζουν κοντά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κανασένκοφ. Ο πολιτικός προϊστάμενός του πάντως, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, έκανε σαφές πως η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου πετύχει τους στόχους της, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη των ουκρανικών εδαφών αλλά μόνο την προστασία της Μόσχας από τις απειλές της Δύσης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, δραματική ήταν χθες βράδυ η κατάσταση και στη Μαριούπολη, όπου το Τάγμα του Αζόφ είχε περικυκλώσει την πόλη, μην επιτρέποντας στους άμαχους κατοίκους να φύγουν.

«Έπεσε το πέπλο. Η Ρωσία βομβαρδίζει σκόπιμα κέντρα πόλεων, εξαπολύει απευθείας πυραυλικά πλήγματα και πλήγματα του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές και διοικητικά κέντρα» τόνισε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Σκοπός της Ρωσίας είναι σαφής: μαζικός πανικός, απώλειες αμάχων και κατεστραμμένες υποδομές» υπογράμμισε. Λίγο νωρίτερα και ο επικεφαλής της περιοχής του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών. «Οι επιθέσεις αυτού του είδους συνιστούν γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού!» κατήγγειλε ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ, τονίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές βόμβες στην πόλη.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να χρησιμοποιούν βαριά όπλα κατά του άμαχου πληθυσμού» ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram.

Στο μεταξύ, οι μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια πρόκληση για να δικαιολογήσει την είσοδο και λευκορωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 300 άρματα μάχης της Λευκορωσίας βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που ο Αλεξάντερ Λουκασένκο βέβαια διέψευσε.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ έκανε επίσης γνωστό ότι εξοντώθηκαν τα μέλη της επίλεκτης ομάδας των Τσετσένων, οι οποίοι είχαν σταλεί για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι δύο Τσετσένοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Στην έκκληση του Ζελένσκι για βοήθεια, πάντως, ανταποκρίθηκαν Αμερικανοί και Καναδοί, που θα πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ενώ και η Καμπέρα ανακοίνωσε πως θα χρηματοδοτήσει θανατηφόρα αμυντικά όπλα για την Ουκρανία.

Η Τουρκία… ανακάλυψε (ξαφνικά) τις διεθνείς συνθήκες και ζητά σεβασμό

Τις διεθνείς συνθήκες ανακάλυψε… αίφνης η Τουρκία, που καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη Σύμβαση του Μοντρέ που διέπει το πέρασμα από τα Στενά προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό φέρεται ότι δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ λίγες ώρες αφότου η Αγκυρα ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και γείτονας της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ (1936), η Αγκυρα έχει το δικαίωμα να περιορίσει τη διέλευση μέσω των Στενών σε καιρό πολέμου. Αυτό της επιτρέπει να απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων που κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα. Η σύμβαση επιτρέπει την εξαίρεση για πολεμικά πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία ζήτησε από όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και μη, να σταματήσουν τη διέλευση από Στενά.

«Η υπονόμευση του Μοντρέ ή η διατάραξη του status quo καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θεωρούμε ότι αποτελεί όφελος η διαφύλαξη του Μοντρέ. Λέμε σε όλες τις πλευρές ότι θα είναι ευεργετικό να τηρήσουμε το Μοντρέ» δήλωσε ο Ακάρ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν «εξέφρασε την ευαρέσκειά του» για την εφαρμογή της σύμβασης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο για τις «συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός» ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στα λευκορωσικά σύνορα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα