Γολγοθάς για τους Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας

Ταξίδι του τρόμου για το κομβόι της Μαριούπολης. Η πομπή των 21 αυτοκινήτων δέχθηκε πυρά. Στάθμευσε στη Ζαπορίζια

Σε εξέλιξη βρισκόταν τουλάχιστον έως αργά χθες το βράδυ η επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του γενικού προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, αφήνοντας όμως πίσω αρκετούς ομογενείς που ήθελαν να ακολουθήσουν αλλά δεν είχαν ιδιόκτητα μέσα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πομπή των 21 αυτοκινήτων με τους 82 Ελληνες πολίτες, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αναχώρησε οδικώς από τη Μαριούπολη στις 11 χθες το πρωί από την πολιορκημένη πόλη. Στόχος, να διασχίσουν την εμπόλεμη ζώνη και να φτάσουν σώοι στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία. Πάντως, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από άλλους Ελληνες ομογενείς, οι οποίοι φέρεται ότι ήθελαν να συμμετάσχουν κι αυτοί στο κομβόι, κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατόν, αφού δεν υπήρχε αντίστοιχος σχεδιασμός και δεν είχε προβλεφθεί από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών επάρκεια μέσων προκειμένου να μπορέσουν όλοι όσοι ήθελαν να ακολουθήσουν, παρά τις μεγαλοστομίες της ελληνικής πλευράς για τη συμπαράσταση στους ομογενείς μας.

Οι μόλις 82 Ελληνες έφτασαν -ύστερα από έναν γολγοθά που σημαδεύτηκε από πλήθος αλλαγών δρομολογίου, λόγω κατεστραμμένων γεφυρών και γενικά υποδομών, αλλά και από επίθεση με πυρά που σημάδευαν τα προπορευόμενα οχήματα- αρχικά στην πόλη Ζαπορίζια, σε απόσταση 230 χλμ. Θα συνεχίσουν προς την πόλη Ντνίπρο και από εκεί, κρίνοντας εκ νέου τα δεδομένα, θα ακολουθήσουν διαδρομή η οποία θα τους οδηγήσει στα σύνορα με τη Μολδαβία. Τελικός προορισμός, η Ελλάδα, μέσω Ρουμανίας. Τους Ελληνες συνοδεύει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο οποίος σκοπεύει αμέσως μετά να επιστρέψει πάλι πίσω στη Μαριούπολη και στα καθήκοντά του, ενώ ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Στις 12.10 το μεσημέρι το κομβόι των Ελλήνων πέρασε τον πρώτο σταθμό ελέγχου, στα όρια της πόλης της Μαριούπολης. Σχεδόν δύο ώρες μετά έφτασε στον δεύτερο σταθμό ελέγχου. Η επικοινωνία γινόταν μόνο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου για λόγους ασφάλειας καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης διαδρομής, με τα οχήματα να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα. Και αυτό εν μέσω διάφορων φημών που κυκλοφορούσαν από τους Ουκρανούς ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη, ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον αποσπασμένο στο γενικό προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο αυτό εγχείρημα και εξέφρασε την ελπίδα η αποστολή να φτάσει στον προορισμό της το συντομότερο δυνατόν.
Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρέσβη της Ουκρανίας Sergii Shutenko.

Ο πρέσβης ενημέρωσε την Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, αναφέρθηκε στη δοκιμασία των Ελλήνων της Μαριούπολης και την επιχείρηση εκκένωσης του ελληνικού γενικού προξενείου και την ευχαρίστησε για την πλήρη και απερίφραστη στήριξη της Ελλάδας στη δοκιμαζόμενη χώρα του.

Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην Ουκρανία. Σήμερα, εξάλλου, ενημερώνει τη Βουλή εκτάκτως ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης για τους Ελληνες ομογενείς στην Ουκρανία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα