Ο απόλυτος τρόμος! Συνεχίζονται οι ανηλεείς βομβαρδισμοί

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, η Χερσώνα πέρασε στους εισβολείς, περικυκλωμένη η Μαριούπολη. Περισσότεροι από 2.000 πολίτες νεκροί έως τώρα

Από τη Θεανώ Καρούτα

Εκρήξεις, βομβαρδισμοί, χάος. Τρεις λέξεις που περιγράφουν απόλυτα την κατάσταση στην Ουκρανία τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Η ρωσική εισβολή συνεχίζεται, με τους αμάχους να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα, ενώ οι πληροφορίες από το μέτωπο φτάνουν ως τη Δύση συγκεχυμένες, ενίοτε και αλληλοαναιρούμενες.

Μια ισχυρή έκρηξη χθες βράδυ στο Κίεβο τόνισε με τον πιο εμφατικό τρόπο στους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να παραμείνουν στα καταφύγια, στο μετρό και στα υπόγειά τους. Σύμφωνα με σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών, τον Αντόν Χεραστσένκο, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση και μέχρι αργά δεν υπήρχαν πληροφορίες για θύματα. Συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες και για τη Χερσώνα (την πόλη λιμάνι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, που βρίσκεται κοντά στην Κριμαία), η οποία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, πέρασε υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Ωστόσο, το BBC, που επικαλέστηκε τον δήμαρχο της πόλης, μετέδιδε πως η Χερσώνα περικυκλώθηκε από τον ρωσικό στρατό, όμως δεν καταλήφθηκε.

«Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε» ανέφερε σε διαδικτυακή ανάρτησή του. Η πόλη, όπως και ολόκληρη η περιφέρεια υπέστησαν τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η περιοχή της Χερσώνας έχει γίνει στόχος της ρωσικής επίθεσης από την πρώτη μέρα εισβολής των Ρώσων, την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ, ενώ χθες οι βομβαρδισμοί εντείνονταν και σε αυτό της Μαριούπολης. Η Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, βομβαρδίζεται σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες και έχει περικυκλωθεί, με τις Αρχές να ζητούν βοήθεια, λέγοντας πως δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες τους.

«Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας» δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, στην ουκρανική τηλεόραση. Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, περισσότεροι από 100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί από τις ρωσικές επιδρομές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί και στο Χάρκοβο. Ο ουκρανικός στρατός κατήγγειλε πως αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν και στο νοσοκομείο της πόλης. «Πρακτικά, δεν απομένει πλέον καμία περιοχή του Χαρκόβου που δεν έχει υποστεί πλήγμα από οβίδα του ρωσικού πυροβολικού» ανέφερε ο Χεραστσένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 20 τραυματίστηκαν, ενώ την ίδια ώρα γινόταν γνωστό από άλλη πηγή πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ, στα βορειοδυτικά, από ρωσικό πύραυλο Κρουζ, που -κατά τα φαινόμενα- είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας, περισσότεροι από 2.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αριθμός στον οποίο δεν περιλαμβάνονται όσοι υπηρετούν στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας. Στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Βοζνεσένκ, εξέλιξη για την οποία ενημέρωσαν και τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά» στις εγκαταστάσεις του.

Τέλος, πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου η Ρωσία έδωσε χθες στοιχεία για τις απώλειές της. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι έχει εξοντώσει 2.870 Ουκρανούς στρατιώτες και εθνικιστές και πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις επιχειρήσεις. Περίπου 1.597 έχουν τραυματιστεί. Τα στοιχεία δεν επιβεβαιώθηκαν από το Κίεβο, που έκανε όμως γνωστό πως κάλεσε τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην ουκρανική επικράτεια να έρθουν να τους παραλάβουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα