Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πόλη

Οι Τούρκοι επιθυμούν ανοιχτή ατζέντα συζήτησης. Ολέθριο σφάλμα αν το δεχτούμε

Η είδηση έγινε χθες γνωστή στην Ελλάδα από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας ακόμα μία φορά. Αυτή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη και θα γευματίσουν στην προεδρική κατοικία.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση, ωστόσο αρμόδιες πηγές δεν διέψευσαν την πληροφορία, καθώς, όπως είπαν στη «δημοκρατία», «έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις, αλλά δεν έχει κλείσει οριστικά, γι’ αυτό δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε πλήρως». Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο, στο Φανάρι, και ακολούθως, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα μεταβεί στην προεδρική κατοικία, όπου θα γευματίσει με τον Τούρκο πρόεδρο.

Παρότι κανείς ακόμα δεν γνωρίζει την ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών, αφού δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων: «Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος, υπάρχουν πολλά ζητήματα, ειδικά από τις έρευνες για το φυσικό αέριο μέχρι το θέμα του Αιγαίου, η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες και μπορούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον εξοπλισμό των νησιών της».

Ο διάλογος με την Τουρκία σε αυτή τη συγκυρία είναι χρήσιμος. Αρκεί να μην υπάρχει ανοιχτή ατζέντα. Αν στο τραπέζι μπουν όσα αναφέρει ο Τσελίκ, θα πρόκειται για εθνικό ολίσθημα.

Σε κάθε περίπτωση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δίνει στη συνάντηση ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα -με το βλέμμα στραμμένο στις τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας- στην απειλή του αναθεωρητισμού, που ανοίγει λόγω της ρωσικής εισβολής. Στην παρούσα φάση η Τουρκία, παρότι δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη από τους εταίρους στο ΝΑΤΟ, όπως λένε υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά έχει αναλάβει και ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο, καθώς είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές (Ρωσία Ουκρανία, Δύση), σε αντίθεση με την Ελλάδα, που, λόγω της απόφασης του Κ. Μητσοτάκη να στείλει όπλα στην Ουκρανία, έχει κόψει κάθε γέφυρα με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη στη συζήτηση στη Βουλή, απαντώντας στις επισημάνσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη εμβάθυνσης του διαλόγου με την Τουρκία, με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι «ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση, γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, τα οποία αφορούν και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει».

Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, είναι επιβεβλημένη και ως εκ τούτου, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί θετική εξέλιξη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα