Ώρα μηδέν για την τελική επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο!

Αμερικανοί αναλυτές προσδιορίζουν την έφοδο των στρατιωτικών δυνάμεων για κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσα στις επόμενες 24 έως 96 ώρες

Από τη Θεανώ Καρούτα

«Πότε θα επιχειρήσουν να μπουν στο Κίεβο οι Ρώσοι;» Πρόκειται για την ερώτηση που αναμένεται να απαντηθεί μέσα στις επόμενες ώρες, σε μια φάση όμως κατά την οποία αμερικανικό think tank επιμένει πως οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για επίθεση στο Κίεβο πολύ σύντομα. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, στα βορειοδυτικά και τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας, με τις επόμενες 24 έως και 96 ώρες να θεωρούνται κρίσιμες, καθώς τότε αναμένεται η τελική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή, κομμάτια της ειδησεογραφίας συνθέτουν το παζλ του ζόφου και της απελπισίας. Για 13η μέρα χθες οι Ουκρανοί άκουγαν τις βόμβες να πέφτουν έξω από τα σπίτια τους, κάνοντας γκρίζες και θλιβερές ακόμα και τις -πριν από όχι πολύ καιρό- πλέον πολύχρωμες, γεμάτες ζωντάνια πόλεις. Η ρωσική πολεμική μηχανή συνέχισε και χθες την προέλασή της, αν και με πιο αργό ρυθμό, συναντώντας την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές. «Ο ρυθμός της προέλασης του εχθρού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και προς ορισμένες κατευθύνσεις έχει ουσιαστικά σταματήσει» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. «Οι δυνάμεις που συνεχίζουν να προχωρούν προχωρούν σε μικρά αποσπάσματα» πρόσθεσε.

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές και κατοικίες στη βόρεια περιφέρεια του Ζιτόμιρ, ενώ το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο αποθήκες πετρελαίου. Στα προάστια του Μικολάιφ, όπου τη Δευτέρα Ρώσοι και Ουκρανοί μάχονταν για τον έλεγχο του περιφερειακού αεροδρομίου, την περιοχή που αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα προς τη Μαύρη Θάλασσα πριν από την Οδησσό, έναν στρατηγικής σημασίας στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις, οι κάτοικοι είδαν χθες με το φως της μέρας τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι οβίδες της Δευτέρας. Σαν από θαύμα, δεν υπάρχουν θύματα.

«Κοιμόμουν, τα τζάμια άρχισαν να τρέμουν, κόλλησα στον τοίχο» είπε ο Βιτάλι Σομπόλεφ, ένας 70χρονος ένοικος. Η κουζίνα του σπιτιού του διαλύθηκε, ήταν δίπλα στο σημείο όπου έπεσε η οβίδα. Το Μικολάιφ των 500.000 κατοίκων και τα περίχωρά του είναι το θέατρο σφοδρών βομβαρδισμών εδώ και αρκετές ημέρες. Χθες τα πράγματα ήταν κάπως πιο ήσυχα. Οι βομβαρδισμοί ήταν σποραδικοί και οι περισσότεροι πολίτες τούς άκουγαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν. Σε πολλά αυτοκίνητα οι οδηγοί είχαν κολλήσει χαρτιά που έγραφαν «παιδιά».

Στο Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, τρεις ενήλικοι σκοτώθηκαν και τρία παιδιά τραυματίστηκαν χθες, όταν εξερράγη νάρκη, σύμφωνα με τη Λιουντμίλα Ντενισόβα, την αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Οι άμαχοι επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο. Οι ενήλικοι σκοτώθηκαν επιτόπου, τα παιδιά έχουν τραυματιστεί. Η Ντενισόβα υπενθύμισε ότι η χρήση των ναρκών κατά προσωπικού απαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρεται επίσημα σε νεκρούς από τέτοιου είδους όπλα. Η ίδια, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, είπε πως από την αρχή της ρωσικής εισβολής έως χθες στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 41 παιδιά και έχουν τραυματιστεί 76. «Στην πόλη Ντεργκάτσι της περιοχής του Χαρκόβου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από το ρωσικό πυροβολικό επλήγησαν το λύκειο Ν3 και τετράγωνα με κατοικίες της πόλης. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο παιδάκι. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών στη Μαριούπολη και στη Βοπλνοβάχα, καθώς οι πόλεις αυτές έχουν πολιορκηθεί από τα ρωσικά στρατεύματα» συνέχισε το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο, στη χώρα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 61 νοσοκομεία εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων. «Οι Αρχές δεν μπορούσαν να παραδώσουν ιατρικές προμήθειες ζωτικής σημασίας σε κοινότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου» είπε.

Απώλειες όμως έχει μετρήσει και η Ρωσία. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου εκτίμησε ότι από 2.000 έως 4.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, αριθμός που απέχει μακράν από τον απολογισμό των 498 νεκρών που έδωσε προ μερικών ημερών το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Αλληλοκατηγορίες για μη σεβασμό των ανθρωπιστικών διαδρόμων ασφαλείας

Προτού καλά καλά προλάβουν να φύγουν τα κομβόι με αμάχους από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους ασφαλείας που άνοιξε χθες η Μόσχα, εκφράστηκαν και οι πρώτες καταγγελίες από το Κίεβο για τη μη τήρηση της εκεχειρίας. Συγκεκριμένα, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε τους Ρώσους ότι δεν σεβάστηκαν τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη και εξαπέλυσαν επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Ο ρωσικός στρατός δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη» έγραψε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας στη σελίδα του στο facebook. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ: «Τριάντα λεωφορεία βρίσκονται καθ’ οδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν προς την κατεύθυνση μιας οδού που έχει διατεθεί για την ανθρωπιστική αρωγή». Η Μόσχα από την πλευρά της επέμενε πως έπαυσε πυρ από τις 9 το πρωί, απ’ όταν δηλαδή είχε συμφωνηθεί και η εκεχειρία.

Στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και στην Ιρπίν, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, τα πράγματα κύλησαν πιο ομαλά. Εκατοντάδες Ουκρανοί επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να απομακρυνθούν από την πολιορκημένη Σούμι με προορισμό την Πολτάβα, στα δυτικά της χώρας. Ο κυβερνήτης της Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του πως προτεραιότητα στα λεωφορεία δόθηκε στους αναπήρους, στις εγκύους και στα παιδιά που βρίσκονται σε ορφανοτροφεία, ενώ το κομβόι ακολούθησε πλήθος κατοίκων με ιδιωτικά οχήματα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η επιχείριση εκκένωσης της Ιρπίν, το προάστιο του Κιέβου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων. Κάτοικοι έτρεχαν με τα μικρά παιδιά τους σε καρότσια ή κρατώντας μωρά στην αγκαλιά, ενώ άλλοι μετέφεραν κατοικίδια και πλαστικές σακούλες με υπάρχοντά τους. «Η πόλη είναι σχεδόν κατεστραμμένη και στη συνοικία στην οποία ζω είναι σαν να μην υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν βομβαρδιστεί» είπε μια νεαρή μητέρα, που κρατούσε ένα μωρό κάτω από μια κουβέρτα, ενώ η μεγαλύτερη κόρη της στεκόταν δίπλα της.

«Χθες ήταν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί, ολόκληρο το κτίριο έτρεμε» είπε αναφερόμενη στις μάχες της Δευτέρας με φανερή ανακούφιση, ανάμεικτη όμως με βαθιά λύπη για το γεγονός πως εγκατέλειπε το σπίτι της.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα