Τελειωτικό χτύπημα στα «όνειρα» για γεωπολιτική απομόνωση της Άγκυρας

Η προοπτική επαναπροσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, ισούται με «τελειωτικό χτύπημα» για τα σχήματα ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας που είχε αναπτύξει η χώρα και είχαν ως κύριο μέλημα τον γεωπολιτικό «αποκλεισμό» της Αγκυρας, μας είπαν έμπειροι στρατιωτικοί και διπλωμάτες που μίλησαν στη «δημοκρατία».

Οι επισημάνσεις τους συμπυκνώνονται σε τέσσερα σημεία:

Πρώτα απ’ όλα μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστια ικανοποίηση στον Λευκό Οίκο, καθώς θα σήμαινε πως η Αγκυρα τραβάει διαχωριστικές γραμμές με το Ιράν, πράγμα που αυτομάτως θα έδινε πολλούς πόντους στον Ταγίπ Ερντογάν.

Δεύτερον, η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών θα άνοιγε ξανά τον δρόμο της Τουρκίας προς την Αίγυπτο, αλλά και τα βασίλεια του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, χώρες δηλαδή που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία.

Τρίτον, μετά τη διαφαινόμενη κατάρρευση του σχεδίου για τον EastMed o Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να πείσει τους Ισραηλινούς πως η Τουρκία πρέπει να είναι η χώρα μέσα από την οποία θα διανέμεται το ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη. Μια τέτοια εξέλιξη θα αναβάθμιζε αυτομάτως τον ρόλο της Αγκυρας σε ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα της Ευρώπης όπως το ενεργειακό.

Τέταρτον, η Τουρκία θα αποκαθιστούσε τις σχέσεις της με την ίσως δυνατότερη και πιο… μπαρουτοκαπνισμένη στρατιωτική δύναμη της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως χαρακτηριστικά μάς είπε άνθρωπος που είχε μεγάλη εμπλοκή στην προσπάθεια οικοδόμησης των σχέσεων Αθήνας και Τελ Αβίβ, «η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως αρνητική». Οπως μας εξήγησε, «η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών και η μετατροπή του Ισραήλ από σύμμαχο της Ελλάδας σε Πόντιο Πιλάτο στις αντιπαραθέσεις Αθήνας και Αγκυρας είναι ένα πολύ κακό σενάριο που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα».

Από την πλευρά του, ένας διπλωμάτης με βαθιά γνώση των διεθνών σχέσεων και της διπλωματίας, χαρακτήρισε την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών «λογική εξέλιξη». Ο ίδιος όμως επισήμανε πως η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών είναι απολύτως αρνητική για τα εθνικά μας συμφέροντα, τονίζοντας πως «η Αθήνα δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει», κάτι που για τον ίδιο μοιάζει με «αυτοκτονική επιλογή».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα