Η ανάλυση από τα μέτωπα του πολέμου – Μείωσαν τις επιθέσεις οι Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν και πάλι περιορισμένο αριθμό χερσαίων επιθέσεων, διασφαλίζοντας νέα εδαφικά κέρδη μόνο στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τους αναλυτές Μέισον Κλαρκ, Τζορτζ Μπάρος, και Κατερίνα Στεπανένκο, στην ημερήσια ανάλυση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία για τη 13η Μαρτίου, του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW: Institute for the Study of War / AEI’s Critical Threats Project).

Του Περικλή Ζορζοβίλη

Τα κύρια σημεία της ημερήσιας ανάλυσης είναι τα εξής:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις βορειοδυτικά του Κιέβου για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο.

• Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις βορειοανατολικά του Κιέβου και έδωσαν προτεραιότητα στην ενίσχυση των γραμμών επικοινωνίας και των οδών εφοδιασμού.

• Ρωσικές δυνάμεις και δυνάμεις ατάκτων ελεγχόμενες από αυτές κατέλαβαν με επιτυχία αρκετές περιοχές βόρεια της Μαριούπολης, στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, στις 13 Μαρτίου, στο πλαίσιο των μοναδικών επιθετικών χερσαίων ενεργειών της ημέρας.

Οι ουκρανικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Χερσώνα πιθανότατα επεκτείνονται. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας καταγράφηκαν επίσης στις κατειλημμένες από τις ρωσικές δυνάμεις Μελιτόπολη και Μπερντιάνσκ.

Η Ρωσία μειώνει τις δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στην Αρμενία (σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, στις 9-10 Μαρτίου, περί τα 800 άτομα από τη ρωσική 102η βάση μετακινήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία για να προετοιμαστούν για ανάπτυξη στην Ουκρανία) και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία και αποσπά πρόσθετες δυνάμεις από τη ρωσική Απω Ανατολή. Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, η Ρωσία σχεδιάζει να μεταφέρει σιδηροδρομικά στη Λευκορωσία 1.500 άτομα προσωπικό της 40ής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του στόλου του Ειρηνικού και να ανακαλέσει επιπλέον δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες σε Αρμενία, Τατζικιστάν και Συρία, ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες στην Ουκρανία.

• Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι η Ρωσία θα αναπτύξει προϋπάρχουσες συριακές μονάδες υποστηρικτών του Ασαντ στην Ουκρανία, επιπλέον των προηγουμένως ανακοινωθέντων σχεδίων για στρατολόγηση νέων Σύρων και Λίβυων μισθοφόρων (με μηνιαίο μισθό 300 έως 600 δολάρια). Αυτές οι δυνάμεις είναι απίθανο να επιτρέψουν στη Ρωσία να μεταβάλει υπέρ αυτής την ισορροπία δυνάμεων πέριξ του Κιέβου την επόμενη εβδομάδα, αλλά μπορεί να προσφέρουν μια μακροπρόθεσμη δεξαμενή αντικαταστάσεων χαμηλής ποιότητας.

• Ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι προκάλεσαν τον θάνατο 35 Ουκρανών στο στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο Γιαβορίβ, περίπου 10 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία και 60 χλμ. βορειοανατολικά του Λβιβ, σε μια πιθανή προσπάθεια να απαγορευτούν οι παραδόσεις βοήθειας από τη Δύση στην Ουκρανία – σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Κρεμλίνου στις 12 Μαρτίου ότι θα αντιμετωπίζει τις διεθνείς αποστολές βοήθειας ως στρατιωτικούς στόχους.

Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάεφ ανέφερε ότι απέρριψε ρωσική προσπάθεια διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανακήρυξη της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας». Κατά τους αναλυτές του ISW, εφόσον η ρωσική προσπάθεια επιβεβαιωθεί, τότε μπορεί να υποδεικνύει μια πιθανή ρωσική προσέγγιση για τη διακυβέρνηση της κατεχόμενης Ουκρανίας, τον διαχωρισμό της χώρας σε πολλές, ξεχωριστές «Λαϊκές Δημοκρατίες», κατά το πρότυπο των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα