Αμετανόητοι οι Τούρκοι! Νέες παραβιάσεις μετά τη συνάντηση

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Ερντογάν συνέχισαν τις προκλήσεις στο Αιγαίο με F-16 και drones

Ούτε μία ημέρα δεν κράτησαν η αισιοδοξία και οι χαμηλοί τόνοι που υποτίθεται πως συμφώνησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στο προχθεσινό γεύμα στην προεδρική κατοικία στον Βόσπορο. Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι επέστρεψαν… δριμύτεροι στις προκλήσεις τους στο Αιγαίο, προσγειώνοντας απότομα όσους πίστεψαν ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο μετά το ραντεβού των δύο ηγετών. Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή ημέρα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και μη επανδρωμένα προχώρησαν σε νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Συνολικά 10 αεροσκάφη, έξι μαχητικά F-16 -εκ των οποίων τα 2 οπλισμένα- και 2 UAVs, ένα ελικόπτερο και ένα μεμονωμένο F-16 παραβίασαν 25 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ολα τους αναχαιτίστηκαν, όπως προβλέπεται, από ελληνικά μαχητικά, ωστόσο το μήνυμα ελήφθη, όπως και τα συμπεράσματα για τις προθέσεις των γειτόνων.

Σε άλλο μήκος κύματος, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η προχθεσινή συνάντηση ήταν ένα θεμέλιο για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών και -όπως είπε- διαπιστώθηκε συναντίληψη στην ανάγκη να πέσουν οι τόνοι, μια και στο νέο τοπίο είναι προς όφελος των δύο χωρών η σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε εντάσεις και θα συνεργαστούμε όπου μπορεί αν υπάρξει συνεργασία» τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινούσε τηλεφωνική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για όσα διαδραματίστηκαν στη συνάντηση της Κυριακής με τον Τούρκο πρόεδρο. Χθες, συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ σήμερα θα ενημερώσει κατά χρονική σειρά τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα κράτησε 20 λεπτά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη πώς αισθάνεται από τη νόσηση με κορονοϊό, εάν έχει τα γνωστά συμπτώματα και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συζήτηση για τα εθνικά θέματα έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, καθώς -όπως λένε- τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν στην πολιτική αντιπαράθεση. Η τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Ο κ. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και σημείωσε ότι είναι θετικό σε αυτή τη συγκυρία να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης και αποκλιμάκωσης, χωρίς όμως να δίνεται περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων.

Η Ελληνική Λύση απηύθυνε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση πως «εάν θεωρεί “βελτίωση του κλίματος” την πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία και οποιαδήποτε υποχώρηση από την εθνική γραμμή για το Αιγαίο και την Κύπρο, διαπράττει εθνικό έγκλημα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα