«Παιχνίδια» με τη ζωή του Έλληνα προξένου Μανώλη Ανδρουλάκη

Για ανεξήγητο λόγο η κυβέρνηση δεν δέχεται να διαφύγει από τη Μαριούπολη μέσω Ρωσίας

Πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις γίνονται τις τελευταίες ώρες για τον απεγκλωβισμό του Ελληνα προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, που βρίσκεται επί ημέρες έγκλειστος στο υποτυπώδες καταφύγιο ενός κτιρίου που φιλοξενεί Ουκρανούς, κατά κύριο λόγο υπαλλήλους του ΟΑΣΕ.

Ο Ελληνας διπλωμάτης αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία του με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αφού στην πόλη βρίσκεται παγιδευμένη και σύσσωμη η ομογενειακή κοινότητα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, για την οποία αποτελεί σημείο αναφοράς. Επειδή όμως δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του η οικογένειά του έχει αιτηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών να γίνουν ενέργειες για την άμεση μεταφορά του σε ασφαλές έδαφος. Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα.

Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν εγγυήσεις από τους Ρώσους για τον ασφαλή απεγκλωβισμό του προξένου και οι τελευταίοι τις παρείχαν με την προϋπόθεση ότι θα μεταφερθεί σε ρωσικό έδαφος, αφού τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα απέχουν μικρή απόσταση από το σημείο όπου βρίσκεται.

Κατά έναν ακατανόητο τρόπο, όμως, η ελληνική πλευρά απορρίπτει αυτή την εκδοχή και ζητά από τους Ρώσους να εγγυηθούν την ασφαλή μεταφορά του οδικώς στα σύνορα με τη Μολδαβία, που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, μέσα σε έδαφος που αποτελεί εμπόλεμη ζώνη. Οι Ρώσοι αντέτειναν να μεταφερθεί στο Ροστόφ, αφού από εκεί υπάρχει τρόπος να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα. Όμως η ελληνική πλευρά φέρεται ότι είναι ανένδοτη και ζητά την ασφαλή μετακίνησή του προς Δυσμάς μέσα από περιοχές που δεν ελέγχουν οι Ρώσοι.

Δεν είναι σαφές αν οι περίεργες ελληνικές αιτιάσεις εκπορεύονται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Αμυνας, μέσω του στρατιωτικού ακολούθου της πρεσβείας στη Μόσχα που εξακολουθεί να επικοινωνεί με τους Ρώσους. Οι τελευταίοι, όμως, έχουν εξαγριωθεί, γιατί η ελληνική εμμονή δημιουργεί εύλογους συνειρμούς ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί τη μεταφορά του Ελληνα διπλωμάτη σε ρωσικό έδαφος μήπως και θεωρηθεί… αιχμάλωτος πολέμου!

Πέραν του ότι η ψυχροπολεμική έως…παρανοϊκή αυτή αντιμετώπιση ενός ανθρωπιστικού ζητήματος από την ελληνική πλευρά επιτείνει το χάσμα με τους Ρώσους, εγκυμονεί και κινδύνους για τη ζωή του Ελληνα προξένου, καθώς είναι σαφές ότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά του σε περίπτωση που θα εγκαταλείψει το καταφύγιο για να ξεκινήσει μία εξαιρετικά επικίνδυνη πορεία προς τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Σε αυτή την περίπτωση η ρωσική πλευρά δεν εγγυάται το παραμικρό.

Η άρνηση της Αθήνας να διασφαλίσει τη μεταφορά του διπλωμάτη μας σε ρωσικό έδαφος, λες και είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Μόσχα, συνιστά ένα πολύ επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, με πιθανό τίμημα μια ανθρώπινη ζωή. Μένει να δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την τελική απόφαση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα