Φυσικό αέριο στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

«Η γεώτρηση κατέδειξε ταμιευτήρα με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας»

Την ύπαρξη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου επιβεβαίωσε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Μεγαλονήσου, ανακοινώνοντας χθες ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης Glaucus-2 στο Τεμάχιο 10.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «η γεώτρηση κατέδειξε την παρουσία ταμιευτήρα φυσικού αερίου με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας», του οποίου η αξία, όπως είναι φυσικό, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία έχει πολλαπλασιαστεί τόσο σε επίπεδο τιμής όσο και σε επίπεδο γεωπολιτικής αξίας.

Όπως ανακοινώθηκε, οι γεωτρητικές εργασίες, οι οποίες περιελάμβαναν και δοκιμές παραγωγής, διεξήχθησαν από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited / Qatar Petroleum International Upstream LLC, η οποία κατέχει άδεια έρευνας υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο.

Η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν συλλεγεί για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του ταμιευτήρα, αλλά και των δυνητικών επιλογών ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης της ανακάλυψης. Δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, η κοινοπραξία θα κοινοποιήσει στο υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δεδομένων που συνελέγησαν από τις γεωτρητικές και δοκιμαστικές εργασίες, μόλις η αξιολόγηση ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης Glaucus-2 άρχισαν στις 20 Δεκεμβρίου 2021 και πραγματοποιήθηκαν από το γεωτρύπανο «Stena Forth», το οποίο αναχώρησε από το σημείο της γεώτρησης χθες αργά το βράδυ.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποτελεί δικαίωση της πολιτικής επιλογής της Κύπρου να ανακηρύξει ΑΟΖ προ ετών και να προχωρήσει στις κατάλληλες αδειοδοτήσεις σε εταιρίες που μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή. Δεν αναβαθμίζει απλά τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου σε μια πολύ δύσκολη χρονικά στιγμή, αλλά της δίνει και ένα ικανό μέσο για να ολοκληρώσει τις έρευνες και σε άλλα Τεμάχια, τα οποία αναμένεται επίσης να αποδώσουν ευρήματα που θα δικαιολογήσουν επενδύσεις από πλευράς εταιριών που αποσύρονται αυτή τη στιγμή από άλλα κοιτάσματα λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα