ΟΟΣΑ: Έκθεση κόλαφος για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Αναφορές-φωτιά για τη Novartis και τη μη εφαρμογή της σύμβασης για την καταπολέμηση των δωροδοκιών

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Ακόμη μία επιβεβαίωση του «κουκουλώματος» των μεγάλων σκανδάλων, όπως αυτού της Novartis, που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί και η νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την τέταρτη φάση (Phase 4) καταγραφής των βημάτων που έχει κάνει η χώρα μας στην εφαρμογή της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημόσιων Λειτουργών. Όμως, δυστυχώς, τα βήματα που κατέγραψε ο ΟΟΣΑ είναι τελικά μηδαμινά.

Ειδικά το σκάνδαλο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αρνητικές παρατηρήσεις του ΟΟΣΑ, ενώ καταγράφονται ακόμη και οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί, ότι δωροδοκήθηκαν Ελληνες αξιωματούχοι, δηλαδή πολιτικοί, προκειμένου η Novartis να γεμίσει τα ταμεία της.

Όπως επίσης καταγράφεται και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο έχει χαρακτηριστεί το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» αλλά και ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, όπως η πρώην εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, δέχτηκαν αφόρητες πολιτικές πιέσεις. Και η καταγραφή αποτελεί για έναν τέτοιο οργανισμό σοβαρή επισήμανση, που πρέπει να ερευνηθεί.

Αναφέρουν συγκεκριμένα οι συντάκτες της έκθεσης: «Εργαζόμενοι μίας ελληνικής θυγατρικής φαρμακευτικής εταιρίας που έχει βάση σε άλλη χώρα φημολογείται ότι δωροδόκησαν πολλούς κρατικούς αξιωματούχους και ιδιωτικούς γιατρούς στην Ελλάδα, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις των φαρμακευτικών προϊόντων τους.

Οι ισχυρισμοί προήλθαν από προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι προμήθευσαν τις αμερικανικές Αρχές με έγγραφα που αποκάλυπταν την κομπίνα. Τον Ιούνιο του 2020 η θυγατρική της φαρμακευτικής στην Ελλάδα και μία πρώην θυγατρική της συγκεκριμένης εταιρίας συμφώνησαν να πληρώσουν 233.000.000 δολάρια σε πρόστιμα για να κλείσουν οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε σχέση με τις παραβάσεις που είχαν διαπράξει. Η φαρμακευτική συμφώνησε επίσης να πληρώσει 112.000.000 δολάρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την ίδια υπόθεση».

Και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα η υπόθεση έγινε γνωστή ως “το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους” και πυροδότησε πολιτική κρίση, καθώς υπήρξαν κατηγορίες για δωροδοκίες δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών. Πολιτικές πιέσεις οδήγησαν στην παραίτηση μίας εισαγγελέως Κατά της Διαφθοράς τον Μάρτιο του 2017, ενώ ακόμη μία εισαγγελέας Διαφθοράς απομακρύνθηκε από την υπόθεση. Στο ερωτηματολόγιο της τέταρτης φάσης η Ελλάδα υπέδειξε πως δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες, επειδή η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Και μπορεί η έκθεση του ΟΟΣΑ στο συγκεκριμένο κείμενο να μην αναφέρει το όνομα της φαρμακευτικής, το αναφέρει όμως στις παραπομπές που δίνει, προκειμένου να ενημερώσει για τις πηγές της πληροφόρησής της.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι θλιβερό: «Παρά το γεγονός ότι η Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημόσιων Λειτουργών τέθηκε σε ισχύ περισσότερα από 24 χρόνια πριν, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε καταδίκες για δωροδοκίες αλλοδαπών αξιωματούχων».

Σοβαρές είναι και οι συστάσεις του Οργανισμού σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες, καθώς η Ελλάδα καλείται, επιτέλους, να προσφέρει «δυνατή και αποτελεσματική προστασία από τα αντίποινα στους προστατευόμενους μάρτυρες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, που αναφέρουν στις Αρχές ύποπτες ενέργειες δωροδοκιών από αλλοδαπούς».

Φυσικά, στον ΟΟΣΑ δεν γνωρίζουν καν ότι πριν από λίγες μέρες το υπουργικό συμβούλιο αρνήθηκε να εγκρίνει τροπολογία για τους προστατευόμενους μάρτυρες, που αποτελεί ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ούτε, φυσικά, ότι το βασικό επιχείρημα προκειμένου να μην εγκριθεί η συγκεκριμένη τροπολογία προήλθε από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, που άρχισε να φωνάζει στη διάρκεια του υπουργικού πως «εάν το περάσουμε αυτό, θα πάμε όλοι φυλακή»!

Η ομάδα εργασίας της έκθεσης επισκέφτηκε τη χώρα μας στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, προκειμένου τα μέλη της να συναντηθούν, μεταξύ άλλων, με κρατικούς αξιωματούχους, ώστε να ολοκληρώσουν την εργασία τους. «Ωστόσο, η Ελλάδα άργησε να απαντήσει το ερωτηματολόγιο της τέταρτης φάσης και τελικά δεν έδωσε απαντήσεις σε πολλά από αυτά που ρωτήθηκαν ούτε παρείχε μεταφράσεις για νομοθετικές διατάξεις που της ζητήθηκαν» σημειώνουν οι συντάκτες στις αρχικές παρατηρήσεις τους, αποκαλύπτοντας ότι η κυβερνητική πρακτική διέσυρε ακόμη μία φορά τη χώρα μας διεθνώς. Ενημερώνουν, μάλιστα, πως κάλεσαν την Ελλάδα να καταθέσει σε έναν χρόνο έκθεση για την πρόοδο που έχει κάνει, στην εφαρμογή νομοθεσίας, μεταξύ άλλων, και για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα