Ενέργεια: Παρέμβαση (κατόπιν εορτής) για την κερδοσκοπία

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών που επί μήνες αλωνίζουν ανενόχλητες

Κατόπιν εορτής αποφάσισε η κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, οι οποίες έχουν αφεθεί όλους αυτούς τους μήνες να αλωνίζουν ανενόχλητες, κερδοσκοπώντας εις βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται βάναυσα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την επιδότηση των καυσίμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε φορολόγηση, μέσω έκτακτης εισφοράς, των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, μόλις όμως ολοκληρωθεί το σχετικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

«Το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό» είπε, ενώ αμφισβήτησε τον υπολογισμό του Αλέξη Τσίπρα για 1,4 δισ. υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας μεσούσης της κρίσης. Ανέφερε ταυτοχρόνως πως οι εταιρίες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριών τους κερδών για την άρση της αναταραχής.

Αν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί φορολόγησης των κερδών των ενεργειακών ομίλων υπήρξαν γενικές και αόριστες, εκτός από απολύτως προσχηματικές, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη εισφορά θα αφορά όλες τις τεχνολογίες που παράγουν ενέργεια, δηλαδή λιγνίτες, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά, και θα υπολογιστεί από τη ΡΑΕ με βάση ένα εύλογο περιθώριο κέρδους που έχει κάθε μονάδα. Για το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και διαφήμισε χθες ο πρωθυπουργός, φαίνεται, δε, πως έχει υπάρξει όχι μόνο έγκριση, αλλά και προτροπή από την πλευρά της Κομισιόν…

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, επιχείρησε να διαψεύσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και επικείμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέγοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Εκτίμησε, δε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως «όποτε και να γίνουν, θα τις χάσετε», λέγοντας πως «παρά τα δικαιολογημένα παράπονα, ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα αφορά ολόκληρο τον πλανήτη και πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και δεν δωρίζει την παροδική του αγανάκτηση σε όσους γνωρίζει πόσο ανίκανοι είναι απέναντι στο αύριο».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και για το επιτακτικό αίτημά του για προσφυγή στην κάλπη, αναφέροντας πως «έχουμε πόλεμο και συζητάτε να γίνουν εκλογές που ενδεχομένως θα είναι διπλές» και «ενδεχομένως χρειαστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση για δύο ή τρεις μήνες». Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος των μέτρων στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση, επανέλαβε τα περί εισαγόμενης ακρίβειας, λέγοντας πως «όταν υπάρχει παγκόσμιος πόλεμος και παγκόσμιος σεισμός, δεν μπορούν οι ευθύνες να αναζητούνται μέσα στη χώρα».

Επέμεινε ακόμη πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σε εθνικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό όμως υπάρχουν προτάσεις, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για κοινή αγορά και αποθήκευση φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απαντώντας μάλιστα στα πυρά της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει με μια φωνή πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ανεπαρκή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας και «διατήρησης εφεδρειών», μιλώντας για «μέτρα με μέτρημα».

Ο ίδιος έκανε ακόμη εκτενή αναφορά στη μεσαία τάξη, λέγοντας πως με τον νέο ΕΝΦΙΑ και τις μειώσεις φόρων που επιχειρεί η «γαλάζια» κυβέρνηση αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημά της. «Επιστρέφουμε στη μεσαία τάξη όσα ληστρικά τής πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι πολίτες φέτος θα πληρώσουν σε ΕΝΦΙΑ 920.000.000 λιγότερα από ό,τι επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Βιώνουμε την ακρίβεια του Μητσοτάκη, και όχι του πολέμου

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας πως αφήνει αλώβητη την αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών και αποφεύγει να φορολογήσει τα υπερκέρδη των λίγων, προχωρώντας σε ενισχύσεις ανεπαρκέστατες, όπως τις αποκάλεσε, σε σχέση με τις ανατιμήσεις. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τον νέο ΕΝΦΙΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως τα υπερκέρδη των ομίλων ενέργειας ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, υπολογισμό τον οποίο ωστόσο αμφισβήτησε ο πρωθυπουργός.

«Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε, των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή των funds και των τριών ιδιοκτητών εταιριών ενέργειας;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως αυτό που βιώνουν οι πολίτες δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, της ιδεοληψίας και των δεσμεύσεων απέναντι σε συμφέροντα. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον φόβο και την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, εκτιμώντας πως «τα χειρότερα έρχονται».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβαιτε πίσω από δικαιολογίες και αποδεικνύεται επιταχυντής της κρίσης, προσθέτοντας πως «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη διαμόρφωσης ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, ώστε να μη μετατραπεί η κρίση σε τραγωδία», ζητώντας ταυτοχρόνως να υπάρξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα λογής λογής εκλογικά σενάρια, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει τα «παιχνίδια» με τον εκλογικό νόμο και καταγγέλλοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι εκείνο που διακινεί τα σχετικά σενάρια. «Πόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε;» είπε μάλιστα απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας πως θα επρόκειτο για μια κίνηση «αυτοεξευτελισμού» να αλλαχθεί για δεύτερη φορά ο εκλογικός νόμος. Παρά τη διάψευση πάντως του πρωθυπουργού, επανήλθε λέγοντας πως δεν μπορεί ο εκλογικός νόμος να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης ανάλογα με το τι λένε οι δημοσκοπήσεις.

«Και, ξέρετε, πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις. Αν δεν έπεφταν έξω, τώρα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος» σχολίασε με νόημα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα