Στάσσης: Έργα και ημέρες του «golden boy» στη Ρουμανία!

Πώς ο «Μέσι της ενέργειας», όπως μας τον παρουσίασε πανηγυρικά η κυβέρνηση, κατάφερε να μετατρέψει σε εφιάλτη των πολιτών μια εταιρία κοινής ωφελείας

Του Βασίλη Γαλούπη

Όσο πάνω από 5.000.000 ρολόγια της ΔΕΗ φεσώνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης απολαμβάνει αποδοχές που ξεπερνούν τα 360.000 ευρώ ετησίως και χτίζει βίλα εκατομμυρίων. Το περίεργο είναι ότι η κυβέρνηση, που τον Ιούλιο του 2019 παρουσίασε τον Γιώργο Στάσση ως τον «Μέσι της ενέργειας», δεν έχει ζητήσει ακόμα την παραίτησή του. Όχι μόνο επειδή το golden boy προκαλεί το κοινό αίσθημα με το υπερπολυτελές μέγαρο στην Τζια, αλλά πρωτίστως επειδή αναδεικνύεται στον πλέον αποτυχημένο μάνατζερ στην ιστορία της ΔΕΗ.

Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας μάνατζερ εταιρίας κοινής ωφελείας που επί των ημερών του:

1. Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις διακανονισμών πελατών, με αυξητική τάση τουλάχιστον 10% κάθε μήνα. Μάλιστα, ένα σημαντικό ποσοστό διακανονισμών θα απορρυθμίζεται σε κάθε επόμενο εκκαθαριστικό, συσσωρεύοντας «κόκκινα» χρέη.

2. Ενα στα δύο νοικοκυριά πληρώνει με καθυστέρηση. Επί ημερών Γ. Στάσση οι καταναλωτές λαμβάνουν τους πιο υψηλούς λογαριασμούς στην ελληνική Ιστορία και μακράν τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

3. Οι μισοί καταναλωτές καθυστερούν πάνω από 45 μέρες την εξόφληση των λογαριασμών, όταν προ ενεργειακής κρίσης ήταν μόνο ο ένας στους τέσσερις.

4. Οι ημέρες αποπληρωμής των λογαριασμών έχουν αυξηθεί σε 90, ενώ μέχρι πρότινος ήταν 45.

5. Το 2021 η ΔΕΗ έχασε 37.000 πελάτες.

6. Πάνω από 1.000 εξοργισμένοι πολίτες την εβδομάδα καταφεύγουν στη ΡΑΕ, ενώ ετοιμάζονται μηνύσεις και αγωγές για το κόλπο γκρόσο της ρήτρας αναπροσαρμογής.

7. Μέχρι αρχές Φεβρουαρίου τα χρέη των άλλων 13 προμηθευτών ενέργειας προς ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνούσαν τα 450.000.000 ευρώ.

Όσο η οικονομία διαλύεται, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται λόγω των ενεργειακών αυξήσεων και η κοινωνία ανεβαίνει τον γολγοθά της, ο κ. Στάσσης μπορεί να χαρεί τα πλουσιοπάροχα μπόνους του επειδή η ΔΕΗ παρουσίασε κέρδη το 2021 και επειδή συρρίκνωσε σε μόνο 34% το ποσοστό του Δημοσίου στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όμως τα αυξημένα έσοδα της επιχείρησης το 2021 προήλθαν κυρίως από τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής. Δηλαδή από τα νοικοκυριά που πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν. Αρα, από πού θα αρμέγει και τους επόμενους μήνες η ΔΕΗ τέτοια έσοδα, όσο θα «κοκκινίζουν» χιλιάδες λογαριασμοί πολιτών και όσο οι άλλοι παρόχοι φεσώνουν τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ;

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το golden boy, για το οποίο ο τότε υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εισηγήθηκε να δοθούν εκτός ελληνικής πραγματικότητας μισθοί και μπόνους, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κρίση. Δείχνει «λίγος» για ένα τόσο κρίσιμο πόστο δημοσίου συμφέροντος και ανεπαρκής να βρει αποτελεσματικές λύσεις για ένα αγαθό του οποίου η κατανάλωση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά ανάγκη επιβίωσης. Με συνέπεια οι λογαριασμοί ΔΕΗ να έχουν εξελιχθεί στον βασικό λόγο που η κυβέρνηση χάνει κάθε μέρα ψήφους με αυξητικούς ρυθμούς… κιλοβατώρας.

Ο Γ. Στάσσης δεν πήρε από το περασμένο καλοκαίρι κανένα αποτελεσματικό μέτρο για να προστατέψει τους καταναλωτές -και βασικούς χρηματοδότες της ΔΕΗ- από αυξήσεις που ξεπερνούν το 200% και το 300%. Τα 600.000.000 ευρώ κέρδη που η ΔΕΗ βαυκαλίζεται ότι έχει επιστρέψει στους καταναλωτές δεν τα έχει αντιληφθεί κανείς, εκτός από τον πρόεδρό της. Αντίθετα, η ΔΕΗ επί Στάσση «παρέδωσε» τα νοικοκυριά στο έλεος μιας «μαύρης» ρήτρας που μεταφέρει κάθε διακύμανση των κερδοσκόπων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στον λογαριασμό.

Ο κ. Χατζηδάκης, που φαντασιώνεται διαρκώς ολιγαρχικές μεταρρυθμίσεις και μαγικά αόρατα χέρια που… θα ρυθμίσουν στρεβλώσεις, δεν έχει την εμπειρία της ελεύθερης αγοράς, αφού είναι ένας κλασικός καριερίστας του «κομματικού σωλήνα». Τα λεφτά, όμως, που ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε να παίρνει ο κ. Στάσσης μπορεί να τα δίνει αν θέλει ο ίδιος ο υπουργός από τον προσωπικό του λογαριασμό και τις κληρονομιές του. Ή ρεφενέ με τον κ. Μητσοτάκη, τον ελιτίστα πρωθυπουργό φεουδαρχών και ολιγαρχών που θα ζήλευε ακόμα και ο Πούτιν.

Το σίγουρο είναι ότι επί θητείας του χρυσοπληρωμένου Στάσση η ΔΕΗ έγινε περισσότερο εχθρική από ποτέ στους πολίτες, «χτίζοντας» νέα χρέη κάθε δίμηνο για τα ήδη εξαντλημένα νοικοκυριά, υποθηκεύοντας την επιβίωση και τις περιουσίες τους.

Και μόνο η πανικόβλητη στροφή στον λιγνίτη από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ έπειτα από εννιά ολόκληρους μήνες κρίσης αποδεικνύει ότι η διοίκηση της επιχείρησης και ο κ. Στάσσης προσωπικά δεν επέδειξαν την ικανότητα να πάρουν έστω κάποια αυτονόητα μέτρα ανακούφισης, αν και γνώριζαν πολύ καλά από τον Ιούλιο τι έρχεται. Γι’ αυτό και η ΔΕΗ επέβαλε τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τις 5 Αυγούστου.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα