Ασπίδα Οικονόμου στο εξωφρενικό μπόνους 16.000.000 του Στάσση

Με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ταυτίστηκε από χθες με τα αδηφάγα golden boys της ΔΕΗ και τη δράση τους με τα καταχρηστικά μπόνους των 16.000.000 ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όχι μόνο δεν έδωσε καμία πειστική εξήγηση για το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ως δώρο στον Γιώργο Στάσση και στη «γαλάζια» παρέα του, αλλά υπερασπίστηκε με πείσμα το Δ.Σ. της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση, δηλαδή, υιοθέτησε πλήρως το μπόνους των 16.000.000 ευρώ.

Μετά τη χθεσινή τοποθέτηση Οικονόμου κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δράση της διοίκησης Στάσση έχει το πράσινο φως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπάρχει απόλυτη έγκριση, όπως αποδείχθηκε και από την ψήφο του Υπερταμείου στη Γ.Σ. του Ιουνίου, για το αδιανόητο μπόνους και λευκή κυβερνητική επιταγή για το ξεσάλωμα στην επιχείρηση.

Ο κ. Οικονόμου, μάλιστα, χρησιμοποίησε το ίδιο λεκτικό της ψευδούς ανακοίνωσης της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας τα ντοκουμέντα της «δημοκρατίας» «εκτός πραγματικότητας»:

«Το πρόγραμμα αγοράς και διάθεσης μετοχών, που ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση της επιχείρησης στις 4 Ιουλίου 2021 (σ.σ.: η σωστή ημερομηνία είναι 4 Ιουνίου 2021), δίνει το δικαίωμα στο Δ.Σ. να κάνει την πράξη αυτή και να διαθέσει τις μετοχές, αλλά το δικαίωμα αυτό δεν έχει ασκηθεί ούτε πρόκειται να ασκηθεί. Κατά συνέπεια τα δημοσιεύματα και οι ισχυρισμοί για μπόνους 1.850.000 ευρώ (σ.σ.: προφανώς εννοούσε μετοχές και ο σωστός αριθμός είναι 1.856.000) σε στελέχη της ΔΕΗ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η κυβέρνηση έγινε ασπίδα για να προστατέψει τα «χρυσά αγόρια της», ανοίγοντας, όμως, περισσότερα ζητήματα:

1. Ο κ. Οικονόμου δεν παραδέχτηκε καν ότι το πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί από τις 2 Ιανουαρίου 2022, όπως αναφέρεται ρητώς στην απόφαση Δ.Σ. της ΔΕΗ στις 21 Δεκεμβρίου.

2. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παραδέχτηκε ότι ήδη έχουν αγοραστεί περισσότερες από 700.000 μετοχές για το πρόγραμμα διάθεσης ιδίων μετοχών στα μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ. Μια σπατάλη 6.000.000 ευρώ.

3. Ο κ. Οικονόμου δεν θεώρησε προκλητικό το πρόγραμμα της αγοράς ιδίων μετοχών ως μπόνους και αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι «το δικαίωμα δεν θα ασκηθεί». Η ΔΕΗ την Παρασκευή μάς είπε ότι το «δικαίωμα δεν θα ασκηθεί όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση». Τι από τα δύο θα ισχύσει; Ποτέ ή μέχρι να τελειώσει η κρίση;

4. Η κυβέρνηση μπορεί να είπε χθες ότι «δεν θα ασκηθεί το δικαίωμα», όμως δεν ανακοίνωσε καμία πρωτοβουλία για την ακύρωση του σκανδαλώδους προγράμματος διασπάθισης δημόσιου χρήματος ούτε παρουσίασε καμία απόφαση Δ.Σ. της ΔΕΗ ότι δεν θα τσεπωθούν οι μετοχές. Στην πραγματικότητα. το πρόγραμμα παραμένει σε πλήρη ενεργοποίηση και εξέλιξη.

5. Ο κ. Οικονόμου δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει σε ποιου τα χέρια βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι 700.000 μετοχές που ήδη έχει αγοράσει η ΔΕΗ. Ούτε εξήγησε πού βρήκε τη ρευστότητα η ΔΕΗ για μια τέτοια δαπάνη εν μέσω ενεργειακού κραχ.

Είναι ολοφάνερο ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ακολούθησε χθες πιστά τη γραμμή Στάσση και επιχείρησε να βάλει πλάτη. Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ εξακολουθούν να βλέπουν το μπόνους των 16.000.000 ευρώ ως φυσιολογικό και δεν προκύπτει από πουθενά ότι το πρόγραμμα ακυρώνεται. Αν, όμως, δεν επρόκειτο για καραμπινάτη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ούτε η ΔΕΗ ούτε η κυβέρνηση θα προσπαθούσαν να πείσουν, εν μέσω πανικού, ότι το πρόγραμμα δεν υλοποιείται, όταν πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη.

Στο σχετικό παράρτημα της Γ.Σ. της ΔΕΗ για την πολιτική αποδοχών υπάρχει απόφαση και για άλλα παρόμοια μπόνους εκατομμυρίων με μετοχές για το 2024 και το 2025

Στην απόφαση της Γ.Σ. υπάρχουν οι δικαιούχοι του σκανδαλώδους μπόνους των δωρεάν μετοχών, δηλαδή το «κλειστό κλαμπ» Στάσση, αλλά και η πρόβλεψη το εν λόγω πρόγραμμα να ανακληθεί μονομερώς οποτεδήποτε από την εταιρία. Γιατί δεν έχει ανακληθεί ακόμα;

Η «δημοκρατία» παρουσίασε σωρεία επίσημων γραπτών αποφάσεων που δεν αμφισβητούνται. Η ΔΕΗ και η κυβέρνηση κανένα.

Το δικαίωμα του Στάσση και των golden boys να βάλουν στην τσέπη τους μετοχές αξίας 16.000.000 ευρώ ως μπόνους είναι κατοχυρωμένο από:

1. Την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ τον περασμένο Ιούνιο, όταν το Δημόσιο διατηρούσε ακόμα την απόλυτη πλειοψηφία 51% της επιχείρησης.

2. Την απόφαση Δ.Σ. στις 21 Δεκεμβρίου.

3. Την ενεργοποίηση του προγράμματος στις 2 Ιανουαρίου 2022 και την άσκηση του δικαιώματος με 12 συναλλαγές μετοχών έως τώρα στο Χρηματιστήριο, συνολικής αξίας 6.000.000 ευρώ.

Ο νόμος 4548, παράγραφος 113 ορίζει ότι «Με απόφαση της γενικής συνέλευσης, που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία, μπορεί να θεσπισθεί πρόγραμμα διάθεσης μετοχών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στο προσωπικό της εταιρίας, με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης (option) απόκτησης μετοχών».

Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο για την πολιτική αποδοχών της Γ.Σ., «το εν λόγω Πρόγραμμα αποτελεί οικειοθελή παροχή της Εταιρίας που μπορεί να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί μονομερώς οποτεδήποτε από αυτήν». Συνεπώς, η ΔΕΗ οφείλει να πάρει άμεσα τη σχετική απόφαση ανάκλησης του προγράμματος. Διαφορετικά, είτε το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα πρέπει να αποποιηθεί του δικαιώματος είτε να ληφθεί υπουργική απόφαση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Μόνο λόγια λόγω των αντιδράσεων.

Γραπτές δεσμεύσεις τώρα για τις 700.000 μετοχές!

Οπως και να ‘χει, από το σύρσιμο του κυβερνητικού εκπροσώπου στη χθεσινή προφορική δέσμευση πανικού μετά τον σάλο, ότι δηλαδή «το δικαίωμα δεν θα ασκηθεί», άρα την ξεκάθαρη παραδοχή για ακύρωση του εξωφρενικού μπόνους, απαιτούνται οι ανάλογες γραπτές αποφάσεις. Μόνο έτσι θα διακοπεί αυτή η προκλητική δράση του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Δηλαδή, με απόφαση οι 700.000 μετοχές να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην κατοχή της ΔΕΗ, αλλά και να μην αγοραστεί διαπαντός ούτε μία περισσότερη μ’ αυτό το πρόγραμμα.

Με τη δήλωση του εκπροσώπου της η κυβέρνηση μετατράπηκε από χθες σε θεματοφύλακα αυτών των 700.000 μετοχών. Ανακοίνωσε στους πολίτες ότι οι μετοχές θα είναι στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και μόνο.

Οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη, και ειδικά έπειτα από όσα δεσμεύθηκε χθες ο κ. Οικονόμου, σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον για εισαγγελέα μόνο η διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και το Υπερταμείο, ως ο μεγαλομέτοχος της επιχείρησης που μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε την έγκριση του Δημοσίου στη Γ.Σ. για το μπόνους-σκάνδαλο, όπως και, θεσμικά, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας. Μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου είναι το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Τσίπρας ζητά από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις στη Βουλή

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προέβη χθες σε καμία ενέργεια μετά τα ψεύδη της ΔΕΗ και την επιχείρηση παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού για τα σκανδαλώδη μπόνους. Η Επιτροπή διερευνά ήδη τις καταγγελίες του Σεπτεμβρίου για χειραγώγηση μετοχών και εσωτερική πληροφόρηση, θέμα που, όμως, επανέφερε στο προσκήνιο -μαζί με το σκάνδαλο των μπόνους- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για το πάρτι των golden boys στη ΔΕΗ, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Γιώργο Στάσση.

Στην ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει:

1. Εγκρίνει η κυβέρνηση το πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ με την αγορά, με χρήματα των φορολογουμένων, μετοχών ύψους 16.000.000 ευρώ και την απόδοσή τους ως δώρου στον εαυτό τους, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος;

2. Τι σκοπεύει να πράξει για να ελεγχθούν καταγγελίες που φέρουν τη διοίκηση της ΔΕΗ εμπλεκόμενη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, αξιοποιώντας την καίρια εσωτερική πληροφόρηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας;

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας»: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στάσσης εμφανίζεται να κτίζει σπίτι φαραωνικών διαστάσεων σε νησί του Αιγαίου, αλλά και μαζί με τα άλλα στελέχη της επιχείρησης να λαμβάνουν ως επιπρόσθετο μπόνους 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, συνολικής αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ».

Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «μαγαζί βολέματος γαλάζιων παιδιών με προκλητικά δυσθεώρητες αμοιβές» και για «αγαστή συνεργασία Μητσοτάκη – Στάσση», φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς:

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά την εμφάνιση ανεξήγητων πράξεων που διαπιστώθηκε ότι εκτελέστηκαν πριν από την ανακοίνωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη για να ελέγξει την ύπαρξη συναλλαγών που μπορεί να έγιναν με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης πριν από την ανακοίνωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου».

«Βασιλιάς του καρτέλ»

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε και νέα επίθεση στην κυβέρνηση, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Πύργο Ηλείας: «Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία νοικοκυριών και επιχειρήσεων βυθίζεται από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως ο βασιλιάς του καρτέλ της ενέργειας και προστάτης των γαλάζιων golden boys της ΔΕΗ», καταγγέλλοντας ότι «τα γαλάζια golden boys της ΔΕΗ έχουν μετατρέψει την εταιρία σε κουμπαρά ιδιωτικών συμφερόντων και σε μοχλό ιδιωτικού πλουτισμού».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μιλάει για ενεργειακή επάρκεια, την ώρα που έχει ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και έχει βάλει επικεφαλής ένα golden boy που παίρνει 1.000 ευρώ την ημέρα, ενώ χρεώνει τους πολίτες με λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ, ένα golden boy που κάνει δώρο στον εαυτό του και στους συνεργάτες του μετοχές».

Νέα βόμβα! Έχουν ήδη εγκρίνει πάρτι εκατομμυρίων για το 2024 και το 2025

Το μυστικό στη ζωή είναι να μπορέσεις να ευτυχήσεις από τη δυστυχία του άλλου. Με αυτό το κυνικό μότο φαίνεται να πορεύεται η διοίκηση της ΔΕΗ εν μέσω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και φτωχοποίησης των νοικοκυριών πελατών της.

Θα πίστευε κανείς ότι με τα 16.000.000 ευρώ μπόνους θα χόρταιναν επιτέλους τα golden boys της ΔΕΗ. Ομως στη Γ.Σ. του Ιουνίου «πέρασε», με την καθοριστική ψήφο του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι ακόμα χειρότερο.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και από την Ετήσια Εκθεση της ΔΕΗ, στις 4 Ιουνίου 2021, στην έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της μητρικής εταιρίας εγκρίθηκε ένα πενταετές πρόγραμμα αποδοχών για τα μέλη Δ.Σ. και τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη.

Σαν πρόσθετα κίνητρα για τον διευθύνοντα σύμβουλο, τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές Διευθύνσεων της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. δόθηκαν ήδη 2.200.000 ευρώ για το 2020 και 2.800.000 ευρώ για το 2021.

Όμως για την περίοδο 2020-2025 αποφασίστηκε κι άλλο, ακόμα μεγαλύτερο, κίνητρο επιβράβευσης των στελεχών της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. Για ποιον λόγο; Για τη συμβολή τους στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων…

Έτσι, η Γ.Σ. του Ιουνίου αποφάσισε τέσσερις κυλιόμενους κύκλους προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών, με σχετική εξουσιοδότηση στο Δ.Σ.:

«Το Πρόγραμμα είναι ετησίως επαναλαμβανόμενο και περιλαμβάνει 4 κύκλους, ως ακολούθως: Α΄ κύκλος 1.1.2020-31.12.2021 με διάθεση των αντίστοιχων μετοχών το 2022. Β΄ κύκλος 1.1.2021-31.12.2022 με διάθεση των αντίστοιχων μετοχών το 2023. Γ΄ κύκλος 1.1.2022-31.12.2023 με διάθεση των αντίστοιχων μετοχών το 2024. Δ΄ κύκλος 1.1.2023-31.12.2024 με διάθεση των αντίστοιχων μετοχών την 31η Δεκεμβρίου 2025, ημερομηνία πέρατος του Προγράμματος».

Το πρόγραμμα των 16.000.000 ευρώ που «τρέχει» τώρα αφορά τους δύο πρώτους κύκλους και ενεργοποιήθηκε με την απόφαση Δ.Σ. του Δεκεμβρίου με ισχύ μέχρι τις 4 Ιουνίου 2023. Απομένουν, δηλαδή, ακόμα δύο «χρυσοί» κύκλοι για μπόνους μετοχές.

Τα golden boys της ΔΕΗ, δηλαδή, έχουν ήδη αποκτήσει το δικαίωμα μέσω της Γ.Σ. να πάρουν κι άλλα εκατομμύρια, πέρα από τα «γνωστά» 16.000.000, με ανάλογα μπόνους το 2024 και το 2025.

Στο σχετικό παράρτημα για την πολιτική αποδοχών της απόφασης της Γ.Σ. (αρ. Πρακτικού υπ’ αριθμ. 77/2021) αναφέρεται επίσης ότι «Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος, οι Αναπληρωτές ΔΝΣ, οι Γενικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές ΒΟΚ της ΔΕΗ και της ΔΕΗΑΝ».

Αραγε, πώς γνωρίζει ο κ. Στάσσης από τώρα ότι θα είναι πρόεδρος της ΔΕΗ μέχρι και το 2025 για να κανονίζει ήδη τα μπόνους; Έχει κυβερνητικές εγγυήσεις ότι θα ανανεωθεί η θητεία του, που λήγει στις 21 Αυγούστου 2022;

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα