Η μεγάλη ληστεία – Πώς έστησαν το κόλπο με τους λογαριασμούς

Πώς οργανώθηκε μεθοδικά και βήμα βήμα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη ΡΑΕ, τη ΔΕΗ του «χρυσού» Στάσση και τους ιδιώτες παρόχους η αφαίμαξη

Από τον Β. Γαλούπη

Η κυβέρνηση «δείχνει» τη ΡΑΕ, η ΡΑΕ «δείχνει» τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ «δείχνει» τους ιδιώτες παρόχους και όλοι μαζί «γλεντάνε» τα λεφτά των νοικοκυριών. Αυτό είναι το «στημένο» παιχνίδι που εξελίσσεται με το ρεύμα. Ο μέσος καταναλωτής, ο οποίος παθαίνει ηλεκτροσόκ με τους ληστρικούς λογαριασμούς από τον περασμένο Αύγουστο, παρακολουθεί ανυπεράσπιστος το πλιάτσικο των χρημάτων του από μια οργανωμένη και απόλυτα συντονισμένη επιχείρηση σύγχυσης, συσκότισης και παραπληροφόρησης.

Μια απλή αναφορά όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες αρκεί:

Ο κυβερνητικός βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ευθέως ότι η ΡΑΕ υπέκυψε σε πιέσεις για να επιβάλει τη ρήτρα στη ΔΕΗ. Συνεπώς, κατά τον κυβερνητικό βουλευτή, δεν φταίει ο Στάσσης, φταίει η ΡΑΕ που έκανε το παιχνίδι των ιδιωτικών παρόχων.

Η ΡΑΕ λέει με ανακοίνωσή της ότι η ρήτρα αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των προμηθευτών και δεν «επιβλήθηκε» από τη Ρυθμιστική Αρχή. Αρα, δεν φταίει η ΡΑΕ, φταίει η ΔΕΗ, η οποία αφήνει να διαρρεύσει ότι της επιβλήθηκε η ρήτρα.

Οι ιδιώτες πάροχοι ισχυρίζονται ότι αν η ΔΕΗ δεν εφάρμοζε τη ρήτρα, τότε θα υπήρχε άνισος ανταγωνισμός. Και η ΔΕΗ αφήνει να διαρρεύσει ότι οι άλλοι πάροχοι πίεσαν τη ΡΑΕ.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Μέσα από αυτό το επικοινωνιακό μπαλάκι ευθυνών υπάρχει μια άτυπη συμμαχία, η οποία, μέσω της σύγχυσης και της συσκότισης, πετυχαίνει την εκτόξευση των λογαριασμών, δίχως κανένας πολίτης να ξέρει γιατί πληρώνει τόσο.

Έτσι, η κυβέρνηση γεμίζει τα ταμεία της άκοπα μέσω των αυξημένων εσόδων ΦΠΑ από τους εκτοξευμένους λογαριασμούς, η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι αντί να έχουν απώλειες μέσα σε μια τέτοια ενεργειακή και πολεμική κρίση μετράνε μόνο κέρδη, αφού δεν έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, και η «κολοβή» από αρμοδιότητες ΡΑΕ εισπράττει κάθε μήνα κανονικά τον μισθό της από το υστέρημα των πολιτών, υποδυόμενη ότι ρυθμίζει κάτι, άγνωστο τι.

Ακόμα, όμως, και τα μέτρα ελάφρυνσης δεν πληρώνονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων, αλλά από τους φορολογουμένους, όπως μας ενημέρωσε μέσα στην εβδομάδα ο βουλευτής Μπ. Παπαδημητρίου.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η ρήτρα αναπροσαρμογής, που τόσο… δυσκολεύονται να εξηγήσουν στον κόσμο η κυβέρνηση, η ΡΑΕ και οι πάροχοι, είναι η μεταφορά του 100% των αυξομειώσεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας απευθείας στον οικιακό λογαριασμό. Μια ρήτρα απόλυτα χειραγωγήσιμη, που πουθενά αλλού στον κόσμο δεν ισχύει με αυτή την καταχρηστική μορφή.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα κόλπο με το πράσινο φως της ΡΑΕ και της κυβέρνησης, ώστε να αυξάνουν τα έσοδά τους και την κερδοφορία τους οι εταιρίες πάνω στις πλάτες των καταναλωτών.

Και μόνο ότι η ΔΕΗ εμφάνισε 800.000.000 ευρώ κέρδη το 2021, σε μια χρονιά που ο ευρωπαϊκός κλάδος της ενέργειας έπαθε το μεγαλύτερο κραχ των τελευταίων δεκαετιών, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Με συνέπεια η ΔΕΗ, αντί να έχει εύλογες απώλειες από το κραχ, να μοιράζει μπόνους και μισθούς αυτοκράτορα στον Στάσση και στα γαλάζια golden boys που απλώς κοιτάνε τα έσοδα να αυξάνονται. Στις άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία, οι πάροχοι βάζουν λουκέτα λόγω της κρίσης, όμως στην Ελλάδα κερδοφορούν κάνοντας πλιάτσικο στους πολίτες.

Σήμερα η «δημοκρατία» θα ξεδιπλώσει όλο το παζλ και θα αποκαλύψει το κάθε πρόσωπο πίσω από τη μάσκα τύπου Casa de Papel στη μεγάλη ληστεία που γίνεται σε βάρος των νοικοκυριών.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα