ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα με τον λιγνίτη

Έναν μήνα μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη τα αποθέματα φτάνουν για 20 ημέρες, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό για νέα εξόρυξη

Παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε ένας μήνας από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση της παραγωγής λιγνίτη, η κυβέρνηση και η ΔΕΗ του κ. Στάσση δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα.

Όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, τα χρήματα που υποσχέθηκε να επιστρέψει τώρα στους καταναλωτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσαν να είχαν ήδη εξοικονομηθεί εάν αυξανόταν η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο ημερήσιο ενεργειακό μείγμα, καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί σε σημαντική πτώση των τιμών τόσο της χονδρικής όσο και της λιανικής.

Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής και της έντονης κριτικής της αντιπολίτευσης για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, στις 6 Απριλίου 2022 από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από την ακλόνητη μέχρι τότε στάση του.

Μιλώντας σε εγκαίνια φωτοβολταϊκού πάρκου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για δύο χρόνια και τη συνέχιση λειτουργίας μιας λιγνιτικής μονάδας μέχρι το 2028, αυξάνοντας παραλλήλως την εξόρυξη του λιγνίτη κατά 50%, ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Μέχρι τότε, σύσσωμη η κυβέρνηση υποβάθμιζε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε σχέση με τους υπέρογκους λογαριασμούς της ενέργειας και αρκείτο σε επιδοτήσεις που κάλυπταν σε πολύ μικρό ποσοστό τις αυξήσεις.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα γινόταν πράξη αυτή η εξαγγελία του πρωθυποργού, 33 ημέρες αργότερα ελάχιστα έχουν γίνει. Ακόμα χειρότερα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, η εκ νέου αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη μόνο εύκολη διαδικασία δεν είναι: «Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η βίαιη απολιγνιτοποίηση, ο κ. Στάσσης υλοποίησε αυτό το σχέδιο, αποδυναμώνοντας σημαντικά τη ΔΕΗ τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό».

«Τα σημερινά εξορυγμένα αποθέματα λιγνίτη επαρκούν για να καλύψουν το 25% της ζήτησης για διάστημα περίπου 20 ημερών. Στη συνέχεια θα απαιτηθεί νέα εξόρυξη, για την οποία χρειάζονται 1.000 εργαζόμενοι οι οποίοι σήμερα δεν υπάρχουν στην περιοχή. Ενα ενδεικτικό παράδειγμα, πέραν των μόνιμων υπαλλήλων της ΔΕΗ, που, όπως σας είπα, έχουν αποχωρήσει, έχει να κάνει με τις εργοληπτικές εταιρίες που συνεργάζονται στο κομμάτι των φορτηγών: Από 700 που συνεργάζονταν με τη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας τη διαδικασία εξόρυξης, σήμερα στην περιοχή έχουν απομείνει μόλις 150, καθώς με το κλείσιμο των ορυχείων άλλαξαν περιοχή και αντικείμενο». Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, «αυτή τη στιγμή απαιτούνται περίπου 3.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την επιχείρηση, είτε με σύνταξη είτε μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου» τονίζει ο κ. Αδαμίδης.

Υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή, αλλά προφανώς οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση που ληφθεί τέτοια απόφαση, θα επιστρέψουν όχι με μόνιμες σχέσεις εργασίας, αλλά μέσω εργολάβων, ώστε σε περίπου 9 μήνες να μπορούν να επανενεργοποιηθούν τα ορυχεία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα