Παντελώς ανιστόρητη η ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο!

Σε… κρεσέντο αναθεωρητισμού συνέκρινε την Έξοδο του Μεσολογγίου με τους μαχητές του Αζόφ που παραδόθηκαν στους Ρώσους

Ούτε και στην ομιλία του στο Κογκρέσο -η οποία πάντως δημιούργησε θετικές εντυπώσεις και προκάλεσε πολλά χειροκροτήματα από το ακροατήριό του- ανέφερε το όνομα της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, αυτή τη φορά, αν και με χλιαρό τρόπο, έθεσε την τουρκική προκλητικότητα και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ενώ εμμέσως ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να μην εγκρίνουν νέα εξοπλιστικά προγράμματα στην Τουρκία. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ανεχτούμε τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό». Αυτό ήταν το μόνο εθνικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ρητά με το όνομά του.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του προχώρησε σε απαράδεκτες ιστορικές ανακρίβειες, κυρίως όσον αφορά την ελληνική Επανάσταση του 1821, τον δήθεν επηρεασμό της από την αμερικανική επανάσταση και τον ρόλο των συμμάχων. «Χωρίς συμμάχους, οι Ελληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν την ελευθερία τους» είπε, ενώ έφτασε στο σημείο να συγκρίνει το Μεσολόγγι και τους Μεσολογγίτες, οι οποίοι προτίμησαν την ηρωική έξοδο και τον θάνατο προκειμένου να μην παραδοθούν στους Τούρκους, με τη Μαριούπολη και τους λεγόμενους μαχητές του Αζόφ οι οποίοι παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό. Εφτασε στο σημείο να δικαιολογήσει τον Ελγιν ως… χομπίστα.

Επικέντρωσε ουσιαστικά στις «ρεπούσειες» θεωρίες του αναθεωρητισμού, που υιοθετούν εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα αναλυτές, ιστορικοί και πάσης φύσεως θεωρητικοί από το γνωστό ΕΛΙΑΜΕΠ και όχι μόνο, που έχουν παρεισφρύσει και στην κυβερνητική παράταξη. Επίσης, εκτενείς αναφορές έκανε στην προσφορά της αρχαίας Ελλάδας στον κόσμο και στη δημοκρατία, αναφορές που συνέδεσε με τον ρόλο της σημερινής Αμερικής.

Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός φάνηκε ότι ικανοποίησε το αίσθημα των γερουσιαστών, καθώς εξύμνησε, σε σημείο παρεξηγήσεως, τον ρόλο της Αμερικής στον σύγχρονο κόσμο και ειδικά στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και μίλησε κατά του Ρώσου προέδρου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να νικήσει ο Πούτιν. Γι’ αυτό χειροκροτήθηκε πολλές φορές από τους γερουσιαστές, οι οποίοι σηκώνονταν όρθιοι, φτάνοντας στο σημείο να σχολιάσει και ο ίδιος πως ούτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν τον χειροκροτούν τόσο πολύ. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα και οι εντυπώσεις για τη χώρα ήταν θετικές και λόγω της υποδοχής και της αποδοχής που του επιφύλαξαν οι γερουσιαστές και γιατί είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που κλήθηκε να μιλήσει στο Κογκρέσο.

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου, είπε: «Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοιχτή πληγή, αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δεν θα δεχτούμε λύση δύο κρατών στην Κύπρο». Και υπογράμμισε: «Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο. Η Ελλάδα θέλει ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές μας. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός κανένας αναθεωρητισμός από οποιονδήποτε. Δεν θα δεχτούμε καμία πράξη επιθετικότητας και συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας ότι το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μια νέα πηγή αστάθειας στη ΝΑ πτέρυγά του και να το λάβετε υπόψη σας στις αποφάσεις σας για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική Μεσόγειο». Αυτές ήταν επί της ουσίας οι αναφορές του πρωθυπουργού στα εθνικά μας θέματα, από τις οποίες ούτε το όνομα της Τουρκίας αναφέρεται ούτε και το Αιγαίο, παρά μόνο περιφραστικά, ενώ με την τελευταία φράση του, αν και δεν το λέει καθαρά, ζητάει από το Κογκρέσο να μην εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι εμμέσως ενσωματώνει τα Ελληνοτουρκικά ως θέματα του ΝΑΤΟ, οι αποφάσεις και οι κινήσεις του οποίου είναι κατά κανόνα υπέρ της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, μίλησε για την Αλεξανδρούπολη, η οποία, όπως είπε, θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη με τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της Σούδας και είπε ότι θέλουμε γοργά να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο και προσπαθούμε να υπάρξει μια ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.

Μίλησε εκτενώς για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι δικές μας χώρες ήταν πάντα στο σωστό μονοπάτι της Ιστορίας», ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τα αντανακλαστικά της Ευρώπης σε σχέση με των ΗΠΑ. Βεβαίως δεν είπε λέξη για τους πολέμους που προκάλεσαν οι ΗΠΑ τις περασμένες δεκαετίες.

«Αφελώς πιστέψαμε ότι η Ευρώπη έχει βρει επιτέλους το μονοπάτι της ειρήνης. Πιστέψαμε στην εμβάθυνση της Ε.Ε. Πιστέψαμε ότι αυτή η ένωση θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και κανένας δεν θα καταπατούσε τα δικαιώματα ενός άλλου λαού. Αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια της Ρωσίας. Κοιτάμε την τραγωδία στην Ουκρανία» είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα. Γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να καταφύγεις στα όπλα για να προστατεύσεις την ελευθερία σου. Κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, τη σημασία των συμμάχων. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του να είσαι στο πλευρό. Κι εμείς αταλάντευτα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τα δύο έθνη, αλλά και στην ελληνική ομογένεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα