Ιστορική καθίζηση της «γαλάζιας» παράταξης στα πανεπιστήμια – Έργο… Κεραμέως

Εχασε πανηγυρικά τις φοιτητικές εκλογές! «Πόλεμος» με την Πανσπουδαστική για τα αποτελέσματα της φοιτητικής κάλπης

Εκλογές-παρωδία με διαφορετικά αποτελέσματα από κάθε παράταξη, δεδομένη συντριβή για τη «γαλάζια» παράταξη, μια άφαντη υπουργός Παιδείας και ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος να κάνει το άσπρο… μαύρο και να πανηγυρίζει για την εκλογική… ήττα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Σε αυτές τις αράδες θα μπορούσε κάποιος να συμπυκνώσει όσα τραγελαφικά συνέβησαν για άλλον έναν χρόνο στις φοιτητικές εκλογές.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Πανσπουδαστική και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με τις δύο παρατάξεις να διατείνονται πως κέρδισαν τις φοιτητικές εκλογές, αμφισβητώντας η μια το αποτέλεσμα της άλλης. Στην ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ μιλά για μεγάλη νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καταγγέλλοντας πως η ΚΝΕ προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδή εικόνα ενσωματώνοντας αποτελέσματα συλλόγων-φαντάσματα.

Η Πανσπουδαστική κάνει λόγο για ευρεία νίκη της και επικράτηση επί της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Στον χορό των αντεγκλήσεων για το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών μπήκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, που ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΝΝΕΔ, η οποία, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα που αποδέχονται όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, επιμένει ότι… κέρδισε! «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε εμείς και με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εφορευτικές επιτροπές, η κατάσταση δεν είναι καθόλου έτσι. Η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ. παραμένει πρώτη. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν ορισμένοι να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δεν νομίζω ότι βοηθάει στο να τονώσουμε την αξιοπιστία του θεσμού» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου. Ωστόσο, και με δεδομένο πως όλες οι παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ) δίνουν πρώτη τη φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ, η εκδοχή της «γαλάζιας» παράταξης μοιάζει αδύναμη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεταλλαγμένο από τις σημιτικές επιρροές Μαξίμου, αλλά και η αγαπημένη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος Νίκη Κεραμέως κατάφεραν να βάψουν… κόκκινα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Υστερα από 38 χρόνια πρωτοκαθεδρίας, η «γαλάζια» φοιτητική παράταξη, που έχει βγάλει μερικά από τα σημαντικότερα στελέχη του κόμματος, γκρεμίστηκε από την πρώτη θέση, την οποία κατέλαβαν οι νεολαίοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Τα λεγόμενα «κάστρα» της ΔΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «γκρεμίστηκαν». Στην Αττική, η παράταξη της ΚΝΕ είναι πρώτη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), στο Πάντειο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Ακόμα, η Πανσπουδαστική είναι πρώτη δύναμη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Ιονίου και στο ΔΙΠΑΕ.

Ο ιστορικός καταποντισμός για τη φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας φέρει την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως. Ο εμμονικός τρόπος που αποφάσισε να κινηθεί αυτά τα τρία χρόνια στον χώρο της Παιδείας, με το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, την περαιτέρω υποχρηματοδότηση, τη διάλυση της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών, αλλά και το χουνέρι που έκανε στους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές με τη βάση εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων στα σχολεία τα πλήρωσε εν τέλει η «γαλάζια» παράταξη.

Υπό κανονικές συνθήκες, το μήνυμα των φετινών φοιτητικών εκλογών θα έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα το Μαξίμου. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που προβληματίζει -και εξοργίζει- τον λαϊκό κόσμο της Ν.Δ., τους ανθρώπους που πάλεψαν για τις φιλελεύθερες ιδέες, τους μαχητές της πρώτης γραμμής που αγωνίστηκαν για ένα κόμμα μαζικό και λαϊκό, και σήμερα βλέπουν το μεγαλύτερο φυτώριο στελεχών της Ν.Δ. να υποχωρεί εξαιτίας της άλογης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας. Οταν η υπουργός Παιδείας της Ν.Δ. διώκει συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κόμμα, όταν αρνείται τον διάλογο με τους ακαδημαϊκούς ακόμα και του χώρου της, όταν για χάρη των κολεγίων εξισώνει τα πτυχία των ΙΕΚ με αυτά των πανεπιστημίων, όταν επιμένει στην πολιτική της «γροθιάς στο μαχαίρι» με το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τότε πώς η «γαλάζια» φοιτητική παράταξη θα μπορέσει να σταθεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπως το πανεπιστημιακό;

Τα πράγματα είναι απλά: Ο ιστορικός καταποντισμός της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι η τρανταχτή απόδειξη της χρεοκοπίας της πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας. Αν η Ν.Δ. θέλει να αποφύγει την εδραίωση των κομμουνιστών στα ελληνικά πανεπιστήμια και τη μετατροπή αυτών από ιδρύματα σε εργαστήρια επαναστατικής γυμναστικής, πρέπει άμεσα να αλλάξει πολιτική.

Η λογική τού «αποφασίζω και διατάζω» και της ρήξης με όλους και με όλα μπορεί να είναι αποδοτική για λίγο και σε λίγους, αλλά όχι σε πολλούς και για πολύ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα