ΠΑΣΟΚ: Γίνεται νέα αρχή με τα φαντάσματα του παρελθόντος;

Ούτε ίχνος αυτοκριτικής στο πολυαναμενόμενο συνέδριο και φυσικά κουβέντα για τα δυσθεώρητα χρέη

«Καινούργια αρχή», χέρι χέρι με όλα τα φαντάσματα του παλιού αμαρτωλού παρελθόντος, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και δίχως να ειπωθεί η παραμικρή κουβέντα από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα δυσθεώρητα χρέη του κόμματος, επιχειρεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Το συνέδριο του κόμματος, το πρώτο από όταν ανέλαβε επικεφαλής ο Νίκος Ανδρουλάκης και με την επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ να έχει προηγηθεί προ δύο μόλις εβδομάδων, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, με τη Χαριλάου Τρικούπη να εμφανίζεται εξαιρετικά… ικανοποιημένη, αποτιμώντας θετικά την τριήμερη διαδικασία. Στην πραγματικότητα όμως, στο πολυαναμενόμενο συνέδριο τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσοι και αρκετοί από τους ομιλητές αυτοαναγορεύτηκαν σε τιμητές των πάντων και υπερασπιστές των ηθικών αξιών, παρά τις συμφορές που επέφεραν στην πατρίδα.

Αναρωτιέται κανείς από πού κι ως πού το ΠΑΣΟΚ της διαπλοκής, των μιζών, των οργίων, της διαφθοράς, του Χρηματιστηρίου, των Μνημονίων και εσχάτως της Novartis τολμά να καταγγείλει τα οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις κυβερνήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού είχε στην πρώτη σειρά του συνεδρίου όλους τους μοιραίους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ που μας κατέστρεψαν, ισχυρίστηκε πως «εμείς δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων και αυτό ας το πάρουν χαμπάρι και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να μιμηθούμε τον ακραίο οπορτουνισμό τους για να κατακτήσουμε την εξουσία, διχάζοντας τον ελληνικό λαό».

Ταυτοχρόνως, άπαντες μίλησαν για τη νέα εποχή ανανέωσης και ενότητας, δίχως να υπάρξει ψήγμα αυτοκριτικής, ωσάν η πολιτική ιστορία του τόπου να ξεκίνησε το 2015. Είναι προφανώς πολύ εύκολο και για τον νέο πρόεδρο, αλλά και για τους συνέδρους, να εκτοξεύουν ωραία λόγια περί επανεκκίνησης του κόμματος, ωστόσο οι Ελληνες δεν πάσχουν από αμνησία. Δεν ξέχασαν και ούτε πρόκειται να ξεχάσουν, και περιμένουν, έστω και για τα μάτια του κόσμου, μια κουβέντα για τις λανθασμένες επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος. Ταυτοχρόνως, η προσπάθεια -στα όρια της εμμονής- επαναφοράς του ονόματος του ΠΑΣΟΚ και του πράσινου ήλιου είναι, αν μη τι άλλο, προκλητική, εφόσον δεν συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη και συνάμα πειστική δέσμευση για τα χρέη.

Ο επικεφαλής της παράταξης δεν είπε λέξη για τα δυσθεώρητα ποσά που χρωστάει η Χαριλάου Τρικούπη, αν και τον περασμένο Μάρτιο είχε διαβεβαιώσει πως μέχρι το συνέδριο θα έχει προχωρήσει η ρύθμιση. «Θα είναι ρυθμισμένα μέχρι το συνέδριό μας, να το πω πολύ απλά, όλα τα χρέη -θέλω να ξέρει ο ελληνικός λαός-, όλα τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και τα αρρύθμιστα» είχε δηλώσει προ διμήνου. Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, οι Ελληνες έμειναν με την παλαιότερη δέσμευσή του, καθώς και με τις αοριστολογίες του γενικού διευθυντή του κόμματος Νίκου Σαλαγιάννη ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες.

Ρεσιτάλ αοριστίας! Άχρωμος και άνευρος (ξανά) ο Ανδρουλάκης

Άχρωμος, άγευστος, άοσμος, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και με επιστράτευση των αναμενόμενων τσιτάτων περί ενότητας, ανανέωσης και πολιτικής αυτονομίας εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο κομματικό συνέδριο. Τόσο στην έναρξη όσο και στο κλείσιμο της τριήμερης διαδικασίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. προχώρησε σε άνευρες ομιλίες αλά… Ευρωβουλή, δίνοντας ρεσιτάλ αοριστίας και ασάφειας, ενώ απογοήτευσε όλους όσοι ανέμεναν να συστηθεί επιτέλους πολιτικά και να οριοθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στο δίπολο των δύο μεγάλων κομμάτων.

Για πολλοστή φορά –αν και το συνέδριο υπήρξε καταφανέστατα η καλύτερη ευκαιρία– δεν άνοιξε τα χαρτιά του αναφορικώς με την επόμενη ημέρα των εκλογών, παρόλο που δέχεται ισχυρές πιέσεις να μιλήσει χωρίς περιστροφές για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, με το βλέμμα ιδίως στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. πράγματι επιχείρησε με κάθε δυνατό τρόπο να εξαπολύσει διμέτωπο και να τηρήσει ίσες αποστάσεις, ισχυριζόμενος πως «θέλουμε έναν ισχυρό πόλο απέναντι στη Ν.Δ., που δεν θα θυμίζει τίποτα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ωστόσο, σύμφωνα με παρατηρητές του συνεδρίου, «προδόθηκε» από μια του φράση.

Επιτεθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ένα κόμμα που δεν δίστασε να συνεργαστεί με την ακροδεξιά, όπως χαρακτήρισε τους ΑΝ.ΕΛ., προκαλώντας αρνητικές εντυπώσεις, αλλά και οδηγώντας πολλούς στο να σχολιάσουν πως ο νέος πρόεδρος μάλλον γέρνει, έστω και κατάτι, προς τα δεξιά. Ποικιλοτρόπως, πάντως, σχολιάστηκε και η υπέρμετρη αισιοδοξία του περί επικείμενης νίκης στις εκλογές. «Προχωράμε μαζί, νικητές στις επόμενες εθνικές εκλογές» ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε πως «η προσπάθειά μας δεν κοιτάζει το ταβάνι των δημοσκοπήσεων».

Κατά τα λοιπά, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να στείλει μήνυμα συστράτευσης «σε αυτούς που έμειναν στα δύσκολα, που κράτησαν τη σημαία της παράταξης ψηλά, αλλά και σε αυτούς που απογοητεύτηκαν από λανθασμένες πολιτικές επιλογές ή συμπεριφορές», όπως είπε, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το κόμμα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πως «όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα