Ακραία πρόκληση των Αλβανών! Έθεσαν ανοιχτά θέμα Τσάμηδων

Ο Δένδιας ξεκαθάρισε πως η συζήτηση μη υπαρκτών ζητημάτων θα έχει συνέπειες στην ενταξιακή προοπτική της γείτονος στην Ε.Ε.

Έκοψε τον… βήχα στην Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών Όλτα Χάκα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν αυτή προσπάθησε να εισαγάγει το «τσάμικο ζήτημα» στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, «δείχνοντας» την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του Νίκου Δένδια και της Αλβανίδας ομολόγου του ξεκίνησε όταν -όπως αποκάλυψε η ομογενειακή ιστοσελίδα himara.gr- η δεύτερη ανέφερε πως Ελλάδα και Αλβανία «μπορούν να αρχίσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων».

Το «τσάμικο ζήτημα» αποτελεί την κορωνίδα του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού κατά της χώρας μας και συνεχώς ανακινείται από την αλβανική πλευρά, που δεν χάνει ευκαιρία να το θέσει, παρότι η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί «σωσίβιο» για την οικονομία της Αλβανίας και παραμένει πιστός -μέχρι παρεξηγήσεως- σύμμαχός της σε όλες τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της, κάποιες φορές αγνοώντας και τα δίκαια αιτήματα της ελληνικής μειονότητας.

Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι ναι μεν οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε «η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί», αλλά δεν άφησε να «πέσουν κάτω» όσα ειπώθηκαν περί Τσάμηδων.

«Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου» είπε απευθυνόμενος στην ομόλογό του και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ., την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία».

Ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εθνική μειονότητα, και αναφέρθηκε μάλιστα στα θέματα που τους απασχολούν, αφού άλλωστε είχε νωρίτερα συναντηθεί με τον Φρέντι Μπελέρη, πρόεδρο της Ομόνοιας Χειμάρρας, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα