Ο Steinmεtz που ήθελε τη ΛΑΡΚΟ, σε περιπέτειες με δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων

Με δωροδοκίες εξασφάλισε ο Beny Steinmetz, ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των διαμαντιών», τις άδειες για την εξόρυξη του γιγάντιου κοιτάσματος σιδηρομεταλλεύματος Σιμαντού που βρίσκεται στη Γουινέα. Αυτή είναι η απόφαση διαιτησίας στην οποία κατέληξε το Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times».

Να υπενθυμίσουμε πως ο Steinmetz είναι ο επιχειρηματίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανιζόταν να παρακολουθεί τον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ μέσω του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και του δικηγόρου του, Σταύρου Παπασταύρου.

Συγκεκριμένα, στην απόφασή του το Κέντρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει λόγο για «συντριπτικά στοιχεία», τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα πως η BSG Resources, η εταιρία του Ισραηλινού επιχειρηματία, έλαβε τις άδειες για το γιγάντιο κοίτασμα σιδηρομεταλλεύματος Σιμαντού στη Γουινέα «μέσω διεφθαρμένων πρακτικών». Το Κέντρο της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η σύζυγος του (νεκρού πλέον) πρώην προέδρου της Γουινέας Lansana Conte ήταν αυτή που εξασφάλισε τις άδειες στην BSG.

Για τις υπηρεσίες της έλαβε άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον 9.420.000 δολάρια μεταξύ Αυγούστου 2009 και Μαΐου 2012, εκ των οποίων τα 5.230.000 δολάρια μπορούν να εντοπιστούν μέσω τραπεζικών εμβασμάτων και επιταγών.

«Οι ενάγοντες και ορισμένοι από τους συνεργάτες τους κατέβαλαν υπερβολικά μέτρα για να καλύψουν τις πρακτικές διαφθοράς, χρησιμοποιώντας μεσάζοντες για να δωροδοκήσουν τρίτα μέρη ή να εξασφαλίσουν την επιρροή τους, πλαστογραφώντας τιμολόγια, χρησιμοποιώντας ακατάλληλες λογιστικές τεχνικές, καθιστώντας έτσι τις πληρωμές μη ανιχνεύσιμες, παραποιώντας αποδεικτικά στοιχεία» ανέφερε μεταξύ άλλων η απόφαση.

Αξίζει να επισημάνουμε πως ο Steinmetz καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2021 για την υπόθεση των κοιτασμάτων της Γουινέας σε πέντε χρόνια φυλάκιση και από ελβετικό δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως πράγματι δωροδόκησε τη Mamadie Touré, τη σύζυγο του εκλιπόντος προέδρου.

Επίσης, έχει καταδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας σε πενταετή φυλάκιση επειδή ήταν εταίρος και σύμβουλος σε εταιρία που εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς.

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», στη διαδικασία της διαιτησίας είχε προσφύγει η εταιρία του Steinmetz κατά της Γουινέας όταν της αφαιρέθηκαν οι άδειες στο μισό Σιμαντού, επειδή η κυβέρνηση του τότε προέδρου Alpha Conde κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η BSG είχε δωροδοκήσει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα