Αρνηθήκαμε στοιχεία και από το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης

Η επιστολή του δικηγόρου Gary Ian Peng στις ελληνικές Αρχές αποκαλύπτει την ιστορική συγκάλυψη

Χέρι βοηθείας στις ανακριτικές και τις εισαγγελικές Αρχές της χώρας μας είχε τείνει και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να συνδράμει στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis και της πιθανής εμπλοκής πολιτικών προσώπων σε αυτό, σύμφωνα με νέα επιστολή που φέρνει σήμερα στο φως η «δημοκρατία».

Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, κάποιοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης φαίνεται πως δεν έκαναν καν τον κόπο να προσποιηθούν ότι αποδέχονται τη βοήθεια, ενώ κάποιοι άλλοι μάλλον απλά προσποιήθηκαν πως την αποδέχονται. Κι αυτό μόνο ως «ιστορική συγκάλυψη» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, δικηγόρος της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, η οποία επίσης κατηγορείται για το σενάριο της δήθεν σκευωρίας, κατέθεσε αίτημα στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που εξετάζει αυτό το σενάριο, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ο αξιωματικός του FBI Viet Nguyen, ο οποίος υπηρετεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο κ. Μυλωνάς βάσισε το λογικό αίτημά του σε ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε ανακαλύψει στη δικογραφία και το οποίο είχε στείλει ο Αμερικανός αξιωματούχος προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά του στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Η επιστολή του Αμερικανού βρισκόταν για πάνω από έναν χρόνο και στα χέρια της κυρίας Αλεβιζοπούλου. Ωστόσο, φαίνεται πως η ανακρίτρια δεν ενδιαφέρθηκε να ζητήσει την αλήθεια από τις αμερικανικές Αρχές, ώστε να καταλάβει εάν υπάρχει σκευωρία γύρω από το πολύκροτο σκάνδαλο.

Το μήνυμα από ΗΠΑ

Οπως αποδεικνύεται, όμως, αυτή δεν ήταν η μόνη πόρτα που είχαν ανοίξει προς τις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές της Ελλάδας οι αμερικανικές. Στις 31 Αυγούστου 2021 είχε φτάσει κι άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Οικονομική Εισαγγελία, το οποίο υπέγραφε ο δικηγόρος Gary Ian Peng, που εργάζεται στο Ποινικό Τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων.

Για τη συγκεκριμένη επιστολή είχε βεβαίως ενημερωθεί και η κυρία Αλεβιζοπούλου, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο. Σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο μήνυμα του:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μιλήσαμε με τους αρμόδιους εισαγγελείς των ΗΠΑ σχετικά με το ελληνικό αίτημα για αμοιβαία δικαστική συνδρομή σε σχέση με τη Novartis (σ.σ.: στο σημείο αυτό αναφέρονται οι αριθμοί πρωτοκόλλου των ελληνικών αιτημάτων δικαστικής συνδρομής).

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ εξέτασαν τα αιτήματα με ημερομηνίες 23 Ιανουαρίου 2017, 11 Φεβρουαρίου 2019, 5 Νοεμβρίου 2019, 12 Οκτωβρίου 2020 και 16 Ιουνίου 2021, κι έχουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

Αυτά όλα τα αιτήματα αναφέρονται σε μια υπόθεση ή υποθέσεις που εμπλέκουν τη Novartis, αλλά ζητούν διαφορετικές πληροφορίες και υλικό. Εκτιμούμε ότι οι έρευνες μπορεί να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Για να μας βοηθήσετε στη σύνταξη μιας απάντησης στα αιτήματά σας, παρακαλώ να μας δώσετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

1. Διευκρινίστε την τρέχουσα επικέντρωση της έρευνας. Αν είναι δυνατόν, παρακαλούμε δώστε τα ονόματα συγκεκριμένων νομικών προσώπων, ατόμων, δραστηριοτήτων και/ή συναλλαγών που σας ενδιαφέρουν.

2. Καθορίστε λεπτομερώς τις πληροφορίες και το υλικό που ζητάτε από δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ σήμερα.

3. Δώστε μια λεπτομερή επεξήγηση σχετικά με το πώς οι αιτούμενες πληροφορίες και το υλικό θα βοηθήσουν την τρέχουσα έρευνά σας.

Παρακαλώ να απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν λάβουμε μια απάντηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, θα συμπεράνουμε ότι δεν ζητείται καμία περαιτέρω συνδρομή και θα κλείσουμε τα αιτήματα από την πλευρά μας».

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως τα αιτήματα των ελληνικών Αρχών στα οποία αναφέρεται ο Αμερικανός αξιωματούχος ήταν πράγματι πολλά και αντιφατικά, αφού άλλοτε στέλνονταν ερωτήσεις για την κύρια υπόθεση του σκανδάλου από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και άλλοτε για την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν για το σκάνδαλο στις ΗΠΑ. Επομένως, ήταν λογικό να χρειάζονται διευκρινίσεις.

Αξίζει, επίσης, να υπενθυμίσουμε πως η ελβετική φαρμακοβιομηχανία είχε ήδη πληρώσει έναν χρόνο πριν από την ημερομηνία της συγκεκριμένης επιστολής 347.000.000 δολάρια στις ΗΠΑ για διεφθαρμένες πρακτικές στη χώρα μας. Επομένως, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε όλα τα στοιχεία που απεδείκνυαν το χρονικό του… εγκλήματος.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα