Θρίλερ! Η Ελλάδα στη δίνη του περσικού πολέμου

Οι άστοχοι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγούν τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες

H εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται σε κάθε περίσταση επιεικώς ανεπαρκής για τα εθνικά συμφέροντα. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα μπορεί να μοιάζουν αρκετά για την καθοδηγούμενη εσωτερική επικαιρότητα, αλλά στο πεδίο η ανεπάρκεια και η προθυμία εκτέλεσης εντολών προς όφελος ξένων συμφερόντων, χωρίς σχεδιασμό για την απόσβεση κραδασμών για το συμφέρον της χώρας, δημιουργούν κινδύνους που δύναται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που οδήγησαν στην εν εξελίξει κρίση στις ελληνοϊρανικές σχέσεις, κινδυνεύει ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο, η ελληνική ναυτιλία.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στον Περσικό Κόλπο πλέουν 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος, καθώς η παγκόσμια μεταφορά πετρελαίου γίνεται κατά το 1/3 από πλοία υπό ελληνική σημαία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενεργώντας άκριτα υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων, έχει βάλει σε κίνδυνο την ελληνική ναυτιλία. Αυτή τη στιγμή οι Ελληνες εφοπλιστές παρακολουθούν το θρίλερ στον Περσικό Κόλπο και βλέπουν ότι και τα υπόλοιπα πλοία υπό ελληνική σημαία ενδέχεται να κατασχεθούν από τις ιρανικές Αρχές ως αντίποινα για τη δέσμευση του ρωσικού τάνκερ και τη μεταφόρτωση του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε στην Κάρυστο, ύστερα από αίτημα (εντολή) των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα δικαστική απόφαση. Με την ευκολία που η κυβέρνηση με την πολιτική της στρέφει εναντίον της Ελλάδας χώρες με τις οποίες παραδοσιακά δεν υπήρχαν κακές σχέσεις, αν σήμερα τα υπό ελληνική σημαία πλοία μπλοκάρονται από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο, αύριο μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο στη Μαύρη Θάλασσα ή σε άλλη περιοχή. Έχουν σκεφτεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ζαλοκώστα τι θα σημάνει για τον Ελληνισμό, αν οι Ελληνες εφοπλιστές αποφασίσουν να κατεβάσουν τη γαλανόλευκη, διότι δεν είναι προς το συμφέρον τους;

Εδώ ταιριάζει «γάντι» η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων: «Να μάθει (σ.σ.: η ελληνική κυβέρνηση) να μην αστειεύεται με κάποιον που έχει γονατίσει τον Αμερικανό αφέντη της»!

Η περιπέτεια στον Περσικό Κόλπο συνεχίζεται και επηρεάζει, εκτός από τα εθνικά μας συμφέροντα, και τους συγγενείς των ναυτικών οι οποίοι βρίσκονται στα δύο κατασχεθέντα πλοία, αλλά και στα υπόλοιπα που πλέουν στον Περσικό Κόλπο. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε ότι όλα τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους: «H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους». Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών γίνονται όλες οι ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία. Ήδη από την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προβεί σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, σημειώνοντας πως «οι πράξεις αυτές ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Κάλεσε δε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Η επικοινωνία των μελών των πληρωμάτων των δύο τάνκερ αποκαταστάθηκε αρκετές ώρες μετά την πειρατεία και κατάφεραν να μιλήσουν και με τους συγγενείς τους. Πάντως, σε συνέντευξή του στο Neakriti.gr., ο πατέρας του Μανόλη Δεδεάκη, του 28χρονου ναυτικού που βρίσκεται σε ένα από τα ελληνόκτητα τάνκερ του Περσικού Κόλπου, δήλωσε αισιόδοξος για λήξη της περιπέτειας: «Είναι ευδιάθετος. Οπως μας είπε, στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος ταρακουνήθηκαν λίγο. Ηταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τούς συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα