Πληθωρισμός: Εφιάλτης και τον Μάιο!

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (σύμφωνα με τη Eurostat) αυξήθηκε στο 10,7%, έναντι 9,1% τον περασμένο Απρίλιο

«Φωτιά» πήραν οι τιμές και τον Μάιο, παρά της εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών ότι ο χειρότερος μήνας -σε επίπεδο πληθωρισμού- θα ήταν ο Απρίλιος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο αυξήθηκε στο 10,7%, έναντι 9,1% τον περασμένο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε για τον Απρίλιο πληθωρισμό 10,2%, ενώ οι δύο υπηρεσίες διαθέτουν διαφορετικό τρόπο μέτρησης, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ελληνικής Αρχής να είναι αισθητά υψηλότερο από εκείνο της Eurostat.

Με αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει πληθωρισμό ακόμα και πάνω από το 11,5%. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια, η χώρα μας θα έχει σπάσει ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, αφού θα έχει ξεπεράσει ακόμα και το προηγούμενο ρεκόρ πληθωρισμού του 1994!

Ο τιμάριθμος τροφοδοτείται από την ενεργειακή κρίση, με τις τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως, σε ετήσια βάση, τον περασμένο Απρίλιο είχε καταγραφεί αύξηση 122,6% στο φυσικό αέριο, ενώ «έκρηξη» είχε σημειωθεί στις τιμές του ηλεκτρισμού στο 88,8%. Παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις επιδοματικού χαρακτήρα, οι τιμές του ρεύματος στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τεράστιες αυξήσεις καταγράφονται και σε βασικά είδη ανάγκης, όπως στα κρέατα κατά 14,1%, στα λαχανικά κατά 13,8%, στα γαλακτοκομικά και τα αβγά κατά 11,7% και στο ψωμί και στα δημητριακά κατά 10%.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μάιος είναι ένας μήνας για τον οποίο δεν υπάρχουν ανάγκες για θέρμανση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιρροή στον τιμάριθμο από το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως είχε συμβεί τον Απρίλιο, όταν και είχε καταγραφεί αύξηση 65,1%.

Φαίνεται πως τον Μάιο η νέα έκρηξη των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις τιμές των καυσίμων, με την αμόλυβδη να έχει ενισχυθεί μέσα σε έναν μήνα κατά 20 λεπτά του ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα