Βερολίνο: «Κάρφωσε» πάλι την κυβέρνηση για τα τεθωρακισμένα

Η συμφωνία κλείστηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς χωρίς καμιά προηγούμενη διεργασία

Ηχηρό «άδειασμα» επεφύλαξε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το Βερολίνο για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, η οποία αποφασίστηκε εν κρυπτώ, και στη συνέχεια επιχειρήθηκε -ανεπιτυχώς- να παραμένει κρυφή.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τον Γιάννη Οικονόμου, που είχε ισχυριστεί πως ο Γερμανός καγκελάριος προχώρησε σε ανακοίνωση μιας σε εξέλιξη συζήτησης των δύο πλευρών, καθώς, όπως δήλωσε στο Euractiv Γερμανίας, η συμφωνία για την παραχώρηση των τεθωρακισμένων ΒΜΡ-1, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με τεθωρακισμένα Marder κλείστηκαν στη διμερή συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ολαφ Σολτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. «Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησαν χθες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμφώνησαν επίσης σε αυτή την ανταλλαγή» δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Το Euractiv

Όπως επισημαίνει και το ίδιο το Euractiv, η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τοποθέτηση του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μίλησε προχθές για «πρόοδο των επαφών που είχαν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών» στις διαπραγματεύσεις των αντίστοιχων στρατιωτικών επιτελείων. «Όλη αυτή η διαδικασία προκύπτει ύστερα από συνεννόηση των δύο επιτελείων Ελλάδας και Γερμανίας. Απασχόλησε λίγο τη συζήτηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου, ο οποίος το είπε σε συνέντευξή του» υποστήριξε την Τετάρτη ο κ. Οικονόμου, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, μόλις μία ημέρα μετά, να καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του.

Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση παραμένει εξαιρετικά αμήχανη μετά την αποκάλυψη για την αποστολή τεθωρακισμένων στον πόλεμο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά αρνούμενη να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει και άπασα η αντιπολίτευση, η οποία επιμένει να ζητά εξηγήσεις εδώ και τώρα.

Ερωτηθείς σχετικώς ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως «ό,τι πάει στην Ουκρανία πρώτα θα αντικατασταθεί και μετά θα πάει στην Ουκρανία», ενώ επέμεινε στο γνωστό, αστήρικτο κυβερνητικό αφήγημα περί μη αποδυνάμωσης της άμυνας της Ελλάδας με τις διαδοχικές αποστολές πολεμικού υλικού στον πόλεμο. «Δεν αποδυναμώνουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Είχε δοθεί μέχρι τώρα στην Ουκρανία υλικό που δεν αξιοποιούνταν από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Οτιδήποτε αξιοποιούσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αντικατασταθεί με πιο σύγχρονο βελτιωμένης γενιάς, με σκοπό να μην έχουμε καμιά επιχειρησιακή απώλεια» ισχυρίστηκε ο ίδιος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα