Ο Πατριάρχης Σερβίας διαταράσσει επικίνδυνα τις ισορροπίες με το Φανάρι

Επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος τον τόμο Αυτοκεφαλίας

Συνεχίζονται οι προκλητικές κινήσεις του Πατριαρχείου Σερβίας απέναντι στη Μητέρα Εκκλησία. Ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος κατά το συλλείτουργο που τελέστηκε την Κυριακή το πρωί 5 Ιουνίου επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο τον τόμο Αυτοκεφαλίας.

Μία ενέργεια που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και έβαλε λογισμούς στο Φανάρι. Εξάλλου φαίνεται ότι δεν υπολογίζει τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διαταράσσει τις ισορροπίες. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι προκλητικά εξακολουθεί να αναφέρει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», παρόλο που ο κ. Βαρθολομαίος, με την απόφασή του να αναγνωρίσει τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, είχε κάνει ξεκάθαρο ότι αναγνωρίζεται ως «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» χωρίς να παίρνει τον τίτλο «Εκκλησία της Μακεδονίας» και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξεως «Μακεδονία».

Της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου προεξήρχε ο Πατριάρχης και συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος. Μετά το πέρας, ο κ. Πορφύριος επέδωσε, μέσω του γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, έναν τόμο στον κ. Στέφανο. Με αυτόν τον τόμο φαίνεται να «αναγνωρίζει» την Αυτοκεφαλία, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα, με τη χάρη του Θεού, έχουμε την ευκαιρία να επικυρώσουμε αυτό που ήδη υπάρχει μεταξύ μας, και αυτό είναι η ενότητα που κάποτε διαταράχθηκε». Εντούτοις, ύστερα από τις αντιδράσεις και τις οχλήσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος έσπευσε χθες να διευκρινίσει με ανακοίνωσή του ότι πρόκειται απλώς για «ένα επίσημο έγγραφο, ένα είδος σύστασης με το οποίο η Εκκλησία μας παρουσιάζεται έτοιμη και άξια να της χορηγηθεί Αυτοκεφαλία».

Άλλωστε, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί επισήμως το Φανάρι, όπου και προσβλέπει στην «επισημοποίηση της αποδοχής μας στην ορθόδοξη λειτουργική ενότητα. Θα ενημερωθεί, δε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την απόφαση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να κλείσει όλα τα διοικητικά ζητήματα μεταξύ των δύο Εκκλησιών». Εκφράζει, μάλιστα, την ελπίδα ότι η διευθέτηση του εκκλησιαστικού ζητήματος της χώρας θα έλθει «με την έκδοση του τόμου της Αυτοκεφαλίας από τον παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις κανονικές και ιστορικές του δικαιοδοσίες».

Επιπροσθέτως, στο ανακοινωθέν ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος ευχαριστεί το Πατριαρχείο Σερβίας για τη γρήγορη επίλυση -όπως σημειώνει- των διοικητικών ζητημάτων μετά την αναγνώρισή τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι ο καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ Μιχαήλ Τρίτος είχε κάνει σαφές μιλώντας στη «δημοκρατία» ότι «χορήγηση Αυτοκεφάλου δίνει μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο» και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Μητέρα Εκκλησία, που είναι η Σερβία, θα πρέπει να εισηγηθεί την Αυτοκεφαλία στο Φανάρι και στη συνέχεια το Οικουμενικό Πατριαρχείο -και μόνο αυτό- να αποφασίσει αν θα προβεί στην έκδοση του τόμου της Αυτοκεφαλίας.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε ότι το συλλείτουργο αυτό -το τρίτο σε σύντομο χρονικό διάστημα- δεν είχε γνωστοποιηθεί νωρίτερα και ο εν λόγω τόμος δόθηκε ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση Βαρθολομαίου – Στεφάνου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένεται η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ημέρα της Πεντηκοστής, όπου και θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις κάνουν λόγο για δυσκολίες στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών και υπογραμμίζουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος περιμένει με αγωνία τον Στέφανο, ενώ δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του και για όλα έχει έτοιμη μια λύση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα