Η Δύση κάνει μπίζνες με Μαδούρο, ενώ εμείς στηρίζουμε τον Γκουαϊδό

Η Ε.Ε. φέρνει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα

Την ώρα που η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένουν (γιατί άραγε;) να «χαϊδεύουν», κυρίως όμως να στηρίζουν την παρουσία του Χουάν Γκουαϊδό στα πολιτικά πράγματα της Βενεζουέλας, η Δύση άρχισε να κάνει μπίζνες με τον Νίκολας Μαδούρο, τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Δύο ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου, η ιταλική ENI και η ισπανική Repsol, αναμένεται να αρχίσουν εντός Ιουλίου να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, ώστε να καλυφθούν οι ποσότητες που θα εκλείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω του εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, δήλωναν στο Reuters πέντε καλά ενημερωμένες σε σχέση με το ζήτημα πηγές.

Η μεταφορά πετρελαίου, λοιπόν, για την αποπληρωμή χρεών του Καράκας θα επαναληφθεί δύο χρόνια μετά την αναστολή τους, όταν οι ΗΠΑ είχαν κλιμακώσει τις κυρώσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νίκολας Μαδούρο. Οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές εταιρίες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι θεαματική, προεξόφλησε μία από τις πηγές. Ωστόσο, το πράσινο φως της Ουάσινγκτον για την επανέναρξη της μεταφοράς αργού έχει συμβολική, αν μη τι άλλο, σημασία για την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά με επιστολές του τον περασμένο μήνα στις δύο ευρωπαϊκές εταιρίες, πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Reuters. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει το αργό της Βενεζουέλας να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό της και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση των πωλήσεων στην Κίνα. Άλλος ένας στόχος είναι να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο με την αντιπολίτευση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές του έγκυρου ειδησεογραφικού πρακτορείου, που μετέδωσε την είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου. Μάλιστα η μία εξ αυτών των πηγών τόνιζε πως όρος-κλειδί είναι το πετρέλαιο «να πάει στην Ευρώπη», «δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού».

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε στη Chevron, τη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία που παραμένει στη Βενεζουέλα, να αρχίσει συνομιλίες για μελλοντικές δραστηριότητες με την κυβέρνηση Μαδούρο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα