Η πρώτη δικαίωση για την υπόθεση Novartis

Απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως για τον εκδότη της δημοκρατίας στη δήθεν σκευωρία. Στο κενό το κατηγορητήριο

Μία πρώτη καθαρή ματιά της Δικαιοσύνης αποτελεί η απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ελένης Μετσοβίτου – Φλουρή για όλες τις κατασκευασμένες κατηγορίες που έχει γίνει προσπάθεια να αποδοθούν τόσο στον εκδότη της «δημοκρατίας» Γιάννη Φιλιππάκη όσο και στους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα, προκειμένου να στηθεί το σενάριο της δήθεν σκευωρίας σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis και με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Και ο χαρακτηρισμός «κατασκευασμένες» επιβεβαιώνεται πλέον πλήρως από το ίδιο το σκεπτικό της πρότασης της εισαγγελέως, που δικαιώνει συντριπτικά τους δημοσιογράφους, καθώς συνθλίβει το κατηγορητήριο που στήθηκε εναντίον τους, κρίνοντας, μάλιστα, πως άσκησαν με συνέπεια το λειτούργημά τους.

Συγκεκριμένα, η κυρία Μετσοβίτου – Φλουρή έκρινε πως οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι αντλούσαν πληροφορίες -και, μάλιστα, από τις πλέον αξιόπιστες πηγές- προκειμένου να ενημερώσουν το αναγνωστικό κοινό, όπως ακριβώς προστάζει η φύση της δουλειάς τους. Έκρινε, ακόμα, πως δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να δείχνει πως τα δημοσιεύματά τους είχαν πρόθεση να πιέσουν προκειμένου να πάρουν συγκεκριμένη τροπή οι παραπάνω υποθέσεις. Αντιθέτως, η κυρία εισαγγελέας επισημαίνει, και μάλιστα εμφατικά, πως έτσι κι αλλιώς υπήρχε καταιγισμός δημοσιευμάτων από όλους τους δημοσιογράφους γι’ αυτές τις υποθέσεις, κι όχι μόνο από τους προαναφερόμενους. Επίσης σημειώνει πως δημοσιεύματα για θέματα που προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιούνται και να χαρακτηρίζονται προσπάθεια να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές.

Από την άλλη, η κυρία Μετσοβίτου – Φλουρή, αν και δικαιώνει τους δημοσιογράφους για το σκάνδαλο Novartis και καταρρίπτει συντριπτικά όλους τους ισχυρισμούς του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία και πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνή όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, αλλά και για τους εισαγγελείς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δεν κάνει το ίδιο και για τους τελευταίους σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis.

Ως εκ τούτου, προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όσο και οι τρεις εισαγγελείς, δηλαδή η πρώην εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που χειρίστηκε την προκαταρκτική έρευνα του σκανδάλου Novartis και απέστειλε τον φάκελο για τους πολιτικούς στη Βουλή, και οι συνεργάτες της, επίκουροι εισαγγελικοί Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Διατυπώνει δηλαδή την άποψη πως υπήρξε κάποια δήθεν σκευωρία σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis, η οποία όμως δεν συμπεριελάμβανε τη συνδρομή δημοσιογράφων.

Φανταζόμαστε πως οι πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε η κυρία εισαγγελέας προκειμένου να μην αποδoμήσει ολοσχερώς το σενάριο της δήθεν σκευωρίας θα ήταν καταιγιστικές και, ίσως, ανθρωπίνως αξεπέραστες. Και μπορεί αυτός να ήταν ο λόγος που την οδήγησε στο να διατηρήσει κάποιο μέρος του κατηγορητηρίου, προκειμένου να συνεχίσει να πλάθεται το σενάριο της σκευωρίας.

Εξάλλου, η πιθανότητα διεξαγωγής ενός Ειδικού Δικαστηρίου συνεπάγεται πολύτιμα επικοινωνιακά λάφυρα για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπνεύστηκαν το σενάριο της σκευωρίας. Στην πραγματικότητα, όμως, η τεκμηρίωση για τις προτάσεις απαλλαγών φανερώνει πλέον και τα κενά στις κατηγορίες των υπολοίπων.

Χαρακτηριστική ως προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η δήλωση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου μετά τη διαρροή στα μέσα ενημέρωσης της πρότασης της εισαγγελέως: «Η σημερινή πρόταση της αντιισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ελένης Μετσοβίτου να μη γίνει κατηγορία σε βάρος μου, αλλά και των άλλων δημοσιογράφων, για τη δήθεν σκευωρία της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου – Μιωνή είναι η πρώτη δικαίωση για τις άδικες κατηγορίες σε βάρος μας με μοναδικό στοιχείο ότι ως ερευνητές δημοσιογράφοι κάναμε τη δουλειά μας (…). Η πρόταση για παραπομπή των εισαγγελέων και του πρώην υπουργού δείχνει ότι η σκευωρία της σκευωρίας συνεχίζεται! Πάντως, και το ρεπορτάζ συνεχίζεται!»

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιο για να αποφασίσει την παραπομπή ή μη των προσώπων που επιχειρείται να φανούν ως εμπλεκόμενα στο σενάριο της δήθεν σκευωρίας είναι το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδώσει αμετάκλητο βούλευμα.

Την ίδια ημέρα (τυχαία;) βγήκε η απόφαση για Ειδικό Δικαστήριο κατά Παππά

Σε χρόνο ρεκόρ εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, με βάση την οποία παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για τους χειρισμούς του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Να υπενθυμίσουμε πως η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Γεωργίας Αδηλίνη είχε εκδοθεί μόλις στα τέλη του περασμένου Απριλίου και ήταν επίσης παραπεμπτική.

Έτσι, ο Νίκος Παππάς θα δικαστεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Ταυτόχρονα, παραπέμπεται σε δίκη και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για ηθική αυτουργία στη φερόμενη παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού. Ο κ. Καλογρίτσας είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πρέπει να σημειώσουμε πως για την υπόθεση ο Νίκος Παππάς, σε γραπτή δήλωσή του, είχε κάνει λόγο για «απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης» και είχε σχολιάσει πως από τη διαδικασία της ανάκρισης «αναμοχλεύτηκαν απλώς και μόνον οι γνωστοί ψευδείς ισχυρισμοί και αναδείχτηκαν γεγονότα που αδιαμφισβήτητα αποδεικνύουν ότι υπερασπίστηκα το δημόσιο συμφέρον».

Επόμενο βήμα, μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, είναι η κλήρωση των ανώτατων δικαστών από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι και θα συγκροτήσουν το Ειδικό Δικαστήριο, που θα δικάσει την υπόθεση.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα