Στο τραπέζι των «27» οι τουρκικές προκλήσεις! Ικανοποίηση Μητσοτάκη

«Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρ. Συμβουλίου»

Την ικανοποίησή του από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ζητά από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία, εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως είπε, ενημέρωσε τους «27» και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ε.Ε., και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και ελπίζω να ακούσει η Tουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθείς προβληματισμούς για επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις από την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επίσης αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Στο μεταξύ, στη διακήρυξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία είχε πάρει μέρος και ο πρωθυπουργός, αναφέρεται ότι «το ΕΛΚ καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις» και «καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.». Τέλος, «καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρώ θα συζητηθούν η οικονομία, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, με τον πρωθυπουργό να επαναφέρει, όπως είπε, την πρότασή του για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, μια πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στην προχθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Ρώμη.

«Επειδή η γενεσιουργός αιτία οφείλεται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου, που παρασύρουν και το ηλεκτρικό ρεύμα, θα επαναφέρω το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα που συζητάμε εδώ και καιρό. Δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα και νομίζω πια ότι όλα τα μέλη αντιλαμβάνονται πως χρειάζεται συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση για να αντιμετωπίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «οι δυνατότητες των Προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουμε την κρίση είναι πεπερασμένες».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα