Βόμβα από τον Ζαγορίτη: Παράνομη και αδιαφανής η ρήτρα αναπροσαρμογής

«Καταπέλτης» ο Συνήγορος του Καταναλωτή για το χάος στην αγορά ενέργειας

«Καταπέλτη» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελούν οι «κεραυνοί» του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη για το χάος και την παρανομία που επικρατούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέσω της οξύτατης ενεργειακής κρίσης που πλήττει βάναυσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εδώ και 9 μήνες.

Ο Λευτέρης Ζαγορίτης (σημειωτέον πως είχε διατελέσει γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας) μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προχώρησε σε σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες προφανέστατα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και, δυστυχώς, δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας».

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή επιτέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία, όπως είπε, έχει και την ευθύνη των ελέγχων και της επιβολής κυρώσεων. Τα βέλη του στράφηκαν σαφώς κατά της ΡΑΕ, καθώς υποστήριξε πως εκείνη είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και της νομιμότητας στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, και έχει και την ευθύνη, εκτός από το να επιβάλλει τη νομιμότητα, να επιβάλλει και κυρώσεις όταν έχουμε εκτροπές και παραβατικότητα.

Οπως κατήγγειλε, η παραβατικότητα σήμερα είναι μεγάλη, δεδομένου ότι, ξαφνικά, άρχισαν να μετατρέπονται οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή υποστήριξε ακόμη, στον ίδιο καταγγελτικό τόνο, πως «δεν είναι νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής», ενώ μίλησε και για «τρελές χρεώσεις, χωρίς προσυμβατική και συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών». «Ο καθένας κάνει τα δικά του» ανέφερε, προσθέτοντας πως «ο καθένας βάζει τους δικούς του συντελεστές και καμία εταιρία δεν είναι όμοια με τις άλλες εταιρίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας». Πάντως, επέμεινε πως ο Συνήγορος του Καταναλωτή κάνει συγκεκριμένες συστάσεις για τις εταιρίες και τους προμηθευτές ενέργειας, τις οποίες και κοινοποιεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μάλιστα, πρότεινε στην κυβέρνηση η φορολόγηση των υπερκερδών ενέργειας να επιστραφεί στους καταναλωτές, δεδομένου ότι τα χρήματα πάρθηκαν από τους πολίτες.

Οι σοβαρότατες καταγγελίες του Λευτέρη Ζαγορίτη προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος αιτήθηκε να συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να κληθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να τοποθετηθεί επί όσων ακούστηκαν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα