O Στουρνάρας καθυστέρησε την άρση των capital controls!

O διοικητής της ΤτΕ, αντί να άρει τους περιορισμούς τον Απρίλιο του 2019, περίμενε να αναλάβει η Ν. Δημοκρατία

Η άρση των capital controls σχεδιαζόταν από τον Απρίλιο του 2019, αλλά τη σαμπόταρε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για πολιτικούς λόγους. Τη συγκλονιστική αποκάλυψη κάνει το Bankingnews.gr, το οποίο υποστήριξε χθες, με εκτενές ρεπορτάζ, ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας «σκόπιμα επιμήκυνε τον χρόνο για τα capital controls ώστε να το πουλήσει ως εκδούλευση στη Ν.Δ. και να κρατήσει πίσω τις πιστοληπτικές αναβαθμίσεις της Ελλάδος».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 λόγω της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο ο Στουρνάρας αποφάσισε σχεδόν 25 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. να άρει και τυπικά τα capital controls».

Κατά το Bankingnews, «η κίνηση της ΤτΕ και του Στουρνάρα έχουν πολιτικά ελατήρια. Ούτως ή άλλως η άρση των capital controls είχε σημειωθεί με ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ελλάδος ακόμη και με υπεραναλήψεις. Ουσιαστικά είχαν απομείνει συναλλαγές με το εξωτερικό που τελούσαν υπό το καθεστώς των capital controls». Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ, θεσμικώς, είναι το αρμόδιο όργανο το οποίο σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM είχε τη δικαιοδοσία να αποφασίσει την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Και ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με το γνωστό site, πληρούσε τις προϋποθέσεις αρκετά νωρίτερα για την πλήρη άρση των capital controls -η περίπτωση της Κύπρου είναι ενδεικτική- η ΤτΕ «σκοπίμως δεν επέτρεπε την ολοκληρωτική άρση τους».

Ο Στουρνάρας, τονίζει, «σχεδίασε με τέτοιο τρόπο τη στρατηγική του αφενός για να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διατηρούσε χείριστες σχέσεις, αφετέρου προκειμένου να πουλήσει εκδούλευση στη Ν.Δ., τη νέα κυβέρνηση». Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τις «αστοχίες Στουρνάρα» με στόχο την ανανέωση της θητείας του στην ΤτΕ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα