Χαστούκι από το ΣτΕ στον θρασύτατο Γεωργιάδη!

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών επικρίνει την επίθεση του υπουργού στους δικαστές μετά το απαλλακτικό βούλευμα για Novartis

Από τη Μαρία Παναγιώτου

«Φρένο» στην επαναλαμβανόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης επιχειρούν να βάλουν και οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας καυτηριάζει με εξαιρετικά έντονο τρόπο τα πρωτοφανή σχόλια του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος επιτέθηκε στα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου επειδή εξέδωσαν απαλλακτικό βούλευμα για εκδότες, δημοσιογράφους, εισαγγελείς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για το μύθευμα της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis.

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός της κυβέρνησης, επιδεικνύοντας ανεπανάληπτη αδιαφορία για τα συνταγματικά όρια μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, χαρακτήρισε το βούλευμα παράλογο και υπονόησε ότι οι δικαστές με αυτό τελείωσαν την καριέρα τους «με ντροπή». Αναφέρουν αναλυτικά οι δικαστές του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου: «Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς τα μέλη της, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση επί της δηλώσεως του κ. υπουργού. Και τούτο όχι για να επαυξήσουμε τις δοθείσες απαντήσεις -ήταν τόσο περιεκτικές όσο απαιτούσε η σοβαρότητα της αιτίας που τις προκάλεσε και τόσο σύντομες όσο επέβαλαν οι περιστάσεις-, αλλά για να εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/06) πρόεδρο του δικαστηρίου μας».

Και συνεχίζουν: «Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν. Γι’ αυτό και νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι ο επίτιμος πλέον πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν υπηρεσία βίο του κ. Δημητρίου Σκαλτσούνη ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος. Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων. Αυτή τη δικαστική προσωπικότητα έπληξε ο κ. υπουργός χωρίς να τη γνωρίζει».

Φυσικά, η προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης είχε αποκαλυφθεί πριν από τα πρωτοφανή σχόλια του Αδωνη Γεωργιάδη. Ας μην ξεχνάμε πως, λίγη ώρα μετά την έκδοση του βουλεύματος, δηλαδή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στις 30 Ιουνίου, μεταδόθηκε ψευδώς ότι παραπέμπονται για το σενάριο της σκευωρίας σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis ο κ. Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Την επόμενη ημέρα η δικαστική συντάκτρια Ιωάννα Μάνδρου όχι μόνο ζήτησε συγγνώμη για τη διάδοση της ψευδούς είδησης, αλλά και την απέδωσε σε ανώτατες πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Δημοσιεύματα, μάλιστα, ανέφεραν πως οι πηγές αυτές μπορεί να προέρχονται ακόμη και από τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Προφανώς, τα ανώτατα αυτά κλιμάκια είχαν αυταπατηθεί, πιστεύοντας ότι οι πιέσεις που άσκησαν ήταν πιθανόν να είχαν επηρεάσει την κρίση των δικαστών, γι’ αυτό και είχαν σπεύσει να μεταδώσουν την απόφαση που πίστευαν ότι θα εκδώσει το Δικαστικό Συμβούλιο. Αλλά, φυσικά, οι έντιμοι δικαστές δεν υπέκυψαν σε αυτές τις πιέσεις, διασώζοντας την τιμή ολόκληρης της Δικαιοσύνης.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι η πρώτη στη χώρα που αντιδρά στην ανηλεή κυβερνητική επίθεση την οποία δέχεται η Δικαιοσύνη. Την περασμένη εβδομάδα η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε επίσης απαντήσει στις επιθέσεις του Αδωνη Γεωργιάδη με ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας επιτελούν, διαχρονικά, το καθήκον τους με ευσυνειδησία και πλήρη γνώση του δικαίου, και συνεπώς οι κριτές των δικαστών οφείλουν να αυτοπεριορισθούν στον θεσμικά προβλεπόμενο ρόλο τους, να μην εμπλέκουν τη Δικαιοσύνη στο “πολιτικό παιχνίδι” και να μην υπονομεύουν με τις δηλώσεις τους την καθοριστική συμβολή της Δικαιοσύνης στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα