Πεντέλη: Στο έλεος της φωτιάς δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα

Αποκαρδιωτικές εικόνες και σε Διώνη, Παλλήνη, Ανθούσα. Εφιαλτικές στιγμές για τους κατοίκους που έβλεπαν ανήμποροι τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη

Τις πληγές τους μετράνε οι κάτοικοι της Πεντέλης, της Διώνης, της Παλλήνης και της Ανθούσας μετά την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης. Ενας νεκρός, 34 τραυματίες, καμένη γη και δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα που έγιναν στάχτη είναι ο τραγικός απολογισμός, με τις εικόνες να είναι αποκαρδιωτικές, την ώρα που το χώμα ακόμη καπνίζει.

Οι μαυρισμένοι τοίχοι των σπιτιών και η απελπισία των κατοίκων στη θέα των κατεστραμμένων τους περιουσιών αποτυπώνουν τις εφιαλτικές στιγμές που πέρασαν ώσπου να καταφέρουν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Ως τότε οι πύρινες γλώσσες που κινούνταν με φρενήρεις ρυθμούς πρόλαβαν στο πέρασμά τους να καταστρέψουν το βιος και τα όνειρα των κατοίκων.

Η τιτάνια μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες, με κίνδυνο της ζωής τους επί ένα 24ωρο, απέδωσε καρπούς, αφού χθες το απόγευμα η εικόνα ήταν εμφανώς καλύτερη και δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο. Ωστόσο, παρέμεναν στο σημείο, ώστε να σβήσουν όλες τις μικροεστίες, ενώ βρίσκονταν σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

«Η φωτιά στην Πεντέλη βαίνει σε πολύ καλή εικόνα, αλλά κρατάμε επιφύλαξη, γιατί χθες (σ.σ.: προχθές) είχαμε πολύ ισχυρές ριπές ανέμων» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, αναφέροντας, μάλιστα, ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης η φωτιά διένυσε μέσα σε δέκα λεπτά έξι χιλιόμετρα, φθάνοντας έξω από το Νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις εστίες. Ο πληθυσμός που έφυγε χάρη στην οργανωμένη απομάκρυνση είναι γύρω στους 85.000 με 90.000. Ο χειρότερος εχθρός μας ήταν η ταχύτητα του ανέμου. Ολοι απόρησαν με το γύρισμά του, ταξίδευε με ιλιγγιώδη ταχύτητα η πυρκαγιά. Η ταχύτητα των ανέμων χθες το βράδυ έφθανε μέχρι και τα 11 μποφόρ, τα ξημερώματα η ταχύτητα του ανέμου άγγιξε τα 113 χιλιόμετρα την ώρα, ισοδυναμεί με 11 μποφόρ. Ηταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση» εξήγησε.

Ως χθες το απόγευμα συνολικά 34 πολίτες είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής με εγκαύματα, αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα που τους προκάλεσε η πυρκαγιά. Ειδικότερα, ένας πολίτης μεταφέρθηκε στο «Γ. Γεννηματάς», πέντε στο Ιπποκράτειο, 23 στον Ερυθρό Σταυρό, ένας στο «Σωτηρία», ένας στο ΚΑΤ, ενώ τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά και ελαφρείς τραυματισμούς διακομίστηκαν στο 251 ΓΝΑ. Παράλληλα, από το ΕΚΑΒ παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε ακόμη 17 άτομα που βρίσκονταν στα σημείο όπου υπήρχαν ενεργά μέτωπα.

Καταστροφή στο Ντράφι

Επίσης, απομακρύνθηκαν πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από τις κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης Αρήτη, από το κέντρο ειδικών ατόμων Η Χαρά και από τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Εφέστια.

Τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στο Ντράφι από τη φωτιά που μαινόταν επί 21 ώρες στην περιοχή, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Πικερμίου – Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

«To Ντράφι επλήγη βάναυσα» είπε, συμπληρώνοντας πως οι φλόγες πέρασαν από παντού: «Επειδή ο αέρας δυνάμωσε, η φωτιά πέρασε από τους κήπους και τις αυλές στα σπίτια».

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Διώνη, αφού και εκεί τουλάχιστον τρεις κατοικίες μετατράπηκαν σε αποκαΐδια. Περίπου δέκα σπίτια φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά και στην Παλλήνη, ο ιππικός όμιλος της οποίας καταστράφηκε ολοσχερώς για δεύτερη φορά, με 30 άλογα να μεταφέρονται αργά το βράδυ της Τρίτης στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο του Μαρκόπουλου.

«Είναι η δεύτερη φορά που καταστρέφεται ο όμιλός μας. Η πρώτη ήταν το 2009. Με προσωπική δουλειά και με αγάπη για τα άλογα καταφέραμε να τον φτιάξουμε μέχρι που οι φλόγες μάς έκαψαν και καταστραφήκαμε για δεύτερη φορά. Ευτυχώς, καταφέραμε να σώσουμε τα 30 άλογα που έχουμε. Δεν είχαμε καμία βοήθεια. Ελπίζω αυτή τη φορά να μας βοηθήσει η Πολιτεία» είπε η ιδιοκτήτρια Ίρις Ανδροβιτς.

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται από τον ΔΕΔΔΗΕ οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Περισσότεροι από 10.700 καταναλωτές, από το σύνολο των περίπου 15.000 που επηρεάστηκαν, είχαν ήδη επανηλεκτροδοτηθεί ως αργά χθες το απόγευμα. Η έκταση της περιβαλλοντικής καταστροφής θα αποτυπωθεί όταν αρχίσει η επίσημη καταγραφή.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα