Καταρρέει με πάταγο ο Μητσοτάκης!

Ομολογία ενοχής η παραίτηση-αποπομπή του στενότερου συνεργάτη του υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές

Από τον Πάνο Σώκο

Προσωπική ήττα του πρωθυπουργού, που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα του από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν οι χθεσινές παραιτήσεις του γενικού του γραμματέα Γρηγόρη Δημητριάδη, που είναι και ανιψιός του, και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτικών και δημοσιογράφων.

Οι ευθύνες βαραίνουν προσωπικά τον ίδιο, καθώς οι δύο παραιτήσεις όχι μόνο δεν διασώζουν τον πρωθυπουργό και δεν τον απαλλάσσουν, αλλά τον εμπλέκουν πιο βαθιά για τους εξής λόγους: Πρώτον, ο μεν Γρ. Δημητριάδης είναι ανιψιός του και εξ απορρήτων του πάνω από έξι χρόνια και ένα πρόσωπο με σημαντική δύναμη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Δεύτερον. ο Παν. Κοντολέων ήταν προσωπική του επιλογή για να αναλάβει την ΕΥΠ και διορίστηκε το καλοκαίρι του 2019 στη θέση του επικεφαλής της με ειδική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Τρίτον, η λειτουργία και δράση της ΕΥΠ ανήκει και ελέγχεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον νόμο 4622/2019 περί επιτελικού κράτους, που ήταν και ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Τέταρτον, ο ίδιος ο κ. Κοντολέων φέρεται ότι είπε πριν από μία εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι ο σύνδεσμος της ΕΥΠ με το Μαξίμου ήταν ο κ. Δημητριάδης.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να ελέγξει τα γεγονότα, καθώς η τακτική της σιωπής και της υποβάθμισης των καταγγελιών που είχε ακολουθήσει μέχρι χθες η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος με τη συνδρομή των φιλικών της μέσων ενημέρωσης απεδείχθη αδιέξοδη, ενώ οι εξελίξεις τον ξεπέρασαν και έβαλαν βόμβα στο ίδιο το πρωθυπουργικό του γραφείο. Οι χθεσινές εξελίξεις γκρέμισαν τον μύθο του παντοδύναμου πρωθυπουργού και του παντοδύναμου πρωθυπουργικού επιτελείου και προκάλεσαν αμηχανία και ανασφάλεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., με πολλούς να εκτιμούν ότι «έχει χαθεί πλέον ο έλεγχος και οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες». Στο πολιτικό παρασκήνιο επίσης κυριαρχεί η συζήτηση τι άλλο θα ακολουθήσει και αν οι παραιτήσεις έγιναν για να προλάβουν άλλα πιο σημαντικά γεγονότα.

Οι δύο παραιτήσεις αποτελούν μία προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει η υπόθεση των υποκλοπών των τηλεφώνων του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, και να αποσυνδεθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που ωστόσο έχει αντικειμενικές ευθύνες.

Επίσης ο πρωθυπουργός, θέλοντας να πείσει ότι δεν εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις, δέχτηκε το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής «…με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα. Επίσης, ο κ. Οικονόμου είπε πως η κυβέρνηση δέχεται και την εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών προκειμένου ο κ. Ανδρουλάκης να πάρει απαντήσεις «που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Σχετικά με την παραίτηση του γ.γ. του πρωθυπουργού, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα εξής: «Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί έξι χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι “ηλεκτρικές καρέκλες”, γι’ αυτό και η παραμονή σε αυτές, π.χ. στις ΗΠΑ, είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator, με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί». Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο παραιτηθείς κ. Δημητριάδης δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Μετά την παραίτηση Δημητριάδη ήταν αυτονόητη και η παραίτηση του κ. Κοντολέοντος, «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα («Εφημερίδα των Συντακτών» και Reporters United) για επιχειρηματικές συναλλαγές του Γρηγόρη Δημητριάδη που έφταναν μέχρι τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «συμμετείχε στο πλέγμα εταιριών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρίας, το Predator, αποπειράθηκε να χακάρει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη».

Επίσης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που υπήρξε θύμα παρακολούθησης τόσο της ΕΥΠ όσο και του Predator, είχε μιλήσει πριν από μερικές μέρες για στενές σχέσεις ανθρώπων της εταιρίας Intellexa με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Για τους λόγους αυτούς χθες ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατέθεσε αγωγή κατά της «Εφ.Συν.» ζητώντας αποζημίωση 250.000 ευρώ. Αγωγή έκανε και στο Reporters United ζητώντας 150.000 ευρώ. Επίσης και από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη αξιώνει 150.000 ευρώ, αν δεν αποσύρει από τον λογαριασμό του στο twitter τις αναρτήσεις που τον συνδέουν με το θέμα των υποκλοπών.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα