Υποκλοπές: Το σκάνδαλο δεν κρύβεται με τίποτα

Σε πολιτική απομόνωση ο Μητσοτάκης! Στο Μέγαρο Μαξίμου ψάχνουν να βρουν διέξοδο ακόμα και στο μακρινό 2009

Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Σε κλοιό ηθικής και πολιτικής απομόνωσης εξακολουθεί να βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που αρχίζει μια εβδομάδα πυκνών πολιτικών εξελίξεων με επίκεντρο το σκοτεινό σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, οι οποίες φέρνουν βαθμηδόν εντονότερα στο προσκήνιο το αίτημα για επίσπευση των εκλογών.

Ισχυροί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, που αποτελούσαν μέχρι χθες συστημικούς πυλώνες του καθεστώτος, υποδεικνύουν ευθέως ή εμμέσως στον πρωθυπουργό να επιταχύνει τις αποφάσεις του -ακόμα και για προφανείς εθνικούς λόγους-, προκειμένου να διαλυθεί η νοσηρή ατμόσφαιρα που κατακλύζει τη χώρα. Ακόμα και στο άκρως επιφυλακτικό συνήθως Κίνημα Αλλαγής οι διαθέσεις έχουν οριστικά μεταστραφεί και ο εκπρόσωπος Τύπου Δ. Μάντζος αναγνώρισε τις προηγούμενες ώρες ότι η αποκάλυψη ενός τέτοιου σκανδάλου είναι λόγος για προσφυγή σε εκλογές.

Προς το παρόν, όλες οι πλευρές τελούν εν αναμονή της 22ας Αυγούστου, οπότε η Ολομέλεια της Βουλής επαναλαμβάνει τις εργασίες της και θα προσδιορίσει τις ημερομηνίες για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Σχέδια επί χάρτου

Στις προθέσεις του Μαξίμου, κατά τη διαδικασία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ακολουθήσει, είναι να διευρυνθεί το ερευνητικό πεδίο και να περιλάβει τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ από την περίοδο του 2009, κάτι που, αν τελικώς συμβεί, βάζει από τη «βασιλική οδό» στο κάδρο το διάστημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με προβλέψιμο ενδεχόμενο να εκδηλωθούν σοβαρές παρενέργειες στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ηδη, όπως γενικά αναγνωρίζεται, η συνοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει κλονιστεί συθέμελα. Κορυφαία στελέχη και υπουργοί αποφεύγουν να εκτεθούν σε δημόσιες δηλώσεις στήριξης του πρωθυπουργού υπό τον φόβο νέων αποκαλύψεων, που θα αποτελέσουν θρυαλλίδα, ενώ αμήχανοι και κατηφείς οι βουλευτές του κόμματος υποδέχονται την ηθική αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος.

Στις συνθήκες αυτές, η Κουμουνδούρου, που βρήκε μια χρυσή ευκαιρία να ξεφύγει από την πολιτική και τη δημοσκοπική στασιμότητα, εντείνει την πίεση, επιμένοντας να θέτει επιτακτικά το ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα «πόσοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν ακόμα;»

Αποτελεί ένδειξη ότι στον χορό των αποκαλύψεων μπήκε και η «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία επικαλείται πληροφορίες από «κλειστές» πηγές ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΥΠ «κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη 7-8 πολιτικών με το σύστημα “νόμιμης” επισύνδεσης». Το θρίλερ επιτείνει και η ανάδυση στον αφρό άλλων πληροφοριών για «ύποπτες μπίζνες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά «εάν έχει αγοράσει ή μισθώσει το ΚΕΤΥΑΚ, η παρα-ΕΥΠ δηλαδή, το κακόβουλο λογισμικό Predator», καθώς και εάν ισχύει ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να στήσουν το κύκλωμά τους. Απαντώντας, οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσαν ότι «είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρόγραμμα για την κυβερνοασφάλεια του Ελληνικού Δημοσίου, που αφέθηκε να περιέλθει σε ανεκδιήγητη κατάσταση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα